Ebből mi lesz? Beintettek Németh Szilárdnak a korábbi párttársai, nincs vége a csörtének

Németh Szilárd csak trollkodott.

Úgy tűnik, Németh Szilárd békejobbja a Fideszből kitett csepeli polgármester, Borbély Lénárd felé mindössze a választóknak szóló színjáték.

Az önkormányzati választás kimenetele szempontjából sem a csepeli Fidesznek, sem a kormánypártból kiebrudalt polgármester csapatának sem érné meg az a választási együttműködés, amit Németh Szilárd javasolt nemrég – írta meg a magyarnarancs.hu.

„A Fidesz-szavazóknak tett gesztus, de

valódi akarat nincs mögötte, mert választójogilag óriási hátrány keletkezne belőle”

– értékelték a portál forrásai.

Némethék múlt heti javaslata szerint Borbély vagy Dudás Zoltán, a Fidesz polgármesterjelöltje lépne vissza a másik javára. A visszalépett polgármesterjelölt a tizenkettőből hét egyéni képviselői körzetet nevezhetne meg, azokon a helyeken, ahol az induló polgármesterjelölt visszalépteti saját jelöltjeit. A terv szerint egyetlen egyéni képviselői körzetben sem indulnának egymás ellen, ám a jelölőszervezeteik külön-külön választási listát állítanának.

Egyértelműen kamu az ajánlat

Egy 2023-as jogszabály értelmében az hozhat létre listát, aki a választókörzetek kétharmadában állít jelöltet. A csepeli Fidesz javaslata értelmében pedig 7:5 arányban osztanák fel a körzeteket, ebben az esetben pedig egyik szervezet sem tudna kompenzációs listát állítani.

Azaz: a 16 fős testületbe automatikusan öt ellenzéki képviselő kerülne be kompenzációs listáról. Ez nyilvánvalóan senkinek sem érné meg együttműködés esetén.

„Valószínűleg zavarórepülés. A Fidesz szavazóinak szól”

– írta a portál.

„Az ilyesmi nem úgy kezdődik, hogy a kormánypárti sajtónak kiküldünk egy közleményt. Hanem felhívjuk a másikat.

Tipikus Németh Szilárd-féle trollkodás.

Ez egyfajta gesztus a Fidesz-szavazók felé, de valódi akarat nincs mögötte, mert választójogilag teljes hülyeség”

– értékelte a történteket egyik, Borbély Lénárd csapatába tartozó megkérdezett.

Csepeli belharc

Ahogy arról beszámoltunk, Budapest XXI. kerületében nagyon durva balhéval indult a 2023-as tavasz: a polgármestert és az alpolgármestert is kizárták a Fideszből. Borbély Lénárd akkor Németh Szilárd leszámolásának esett áldozatul, ám úgy tűnik, az ex-fideszes polgármester nem adja olyan könnyen magát.

Ez azonban a Fidesz és az országos vezetéshez közel álló polgármester pozíciójának elvesztésével is járhat amint azt megírtuk.

Borbély kapcsolata a Fidesszel azóta is ambivalens. Bár kizárta a párt, sokáig a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakcióban ült, és arra sem válaszolt, hogy egyeztetett-e a Fidesz felső vezetésével arról, hogy ismét megpályázza a polgármesteri széket.

Március elején azonban – fél évnyi huzavona után – kitették a fővárosi frakcióból is.

Borbély, aki 10 éve vezeti Csepelt, ezúttal a Közösen Csepelért Polgári Egyesület nevű kormányközeli ernyőszervezet jelölésével indul az önkormányzati választásokon.

Az sem elképzelhetetlen, hogy az őt ellehetetleníteni próbáló Németh Szilárddal kell majd ringbe szállnia.

Valódi Hírek