Betelt a pohár: Végrehajtót küldenek az Orbán-kormányra

Tóth Bertalan büntetőfeljelentést is tesz.

A jogerősen megnyert per ellenére csak kitakart iratokat kapott az Energiaügyi Minisztériumtól az MSZP frakcióvezetője. Ezért Tóth Bertalan hatósági segítséget kér és büntetőfeljelentést tesz:

végrehajtót küld Lantos Csaba tárcájára.

Tóth azért döntött a lépés mellett, mert csak kitakarásokkal küldték meg számára az MVM-mel kapcsolatos 2019-es és 2020-as tulajdonosi iratokat. Ezért ismeretlen tettes ellen, közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt, büntetőfeljelentést is tett.

Az ügy 2019 végére nyúlik vissza, amikor az állami MVM Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől megvásárolta a Mátrai Erőművet. Nem sokkal azelőtt, hogy az MVM megvette a veszteséges, elavult céget, az állami cég egyik leányvállalata hatalmas hitelt vett fel.

Az MVM ZG Solat Kft. paksi, felsőzsolcai és visontai naperőműveire és más ingatlanokra mintegy

9,2 milliárd és 3,8 milliárd forint

jelzálogot jegyeztetett be a Magyar Fejlesztési Bank.

Közérdekű adatigénylés kis bökkenővel

Tóth ezek után kérte ki a kapcsolódó iratokat mind az MVM-től, mind az állami tulajdonost akkor képviselő vagyonminisztertől. Csekély sikerrel. Igaz, a cégtől első körben kapott néhány, kitakarásoktól tarkálló oldalt.

A képviselő szerint egy ilyen per során az adatgazdának pontosan meg kell jelölnie, hogy az igényelt iratokból mely sorokat és miért titkolna, amiről a bíróság tételes – az egyedi érveket elfogadó vagy azokat elvető – döntést hoz.

Az elsőfokú bíróság 2023 áprilisában, megismételt eljárás kereteiben arról döntött, hogy az MVM tulajdonosi jogait gyakorló miniszternek – az energiaügyi tárcát vezető Lantos Csabának – Tóth Bertalan megkeresésére 15 napon belül kitakarás nélkül ki kell adnia az állami energiacsoporttal kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatokat.

Az iratok azonban azóta sem érkeztek meg. Tóth több mint három éve vár arra, hogy a kormány teljesítse adatigénylését, és kiderüljön, milyen tulajdonosi joggyakorlói határozatokat hoztak 2019-ben és 2020-ban az MVM kapcsán – fogalmazott az ügyről a nepszava.hu-nak.

Az MSZP frakcióvezetője elképesztőnek tartja, hogy az Orbán-kormány nemcsak a közpénzek felhasználására vonatkozó uniós szabályokat nem akarja betartani, de

a jogerős bírósági ítéleteket sem hajtja végre.

Valódi Hírek