Mi ez az óriási kavarodás? Kiderült, miért vágott ki két államtitkárt Sulyok Tamás

Sulyok Tamás kinevezésekről, felmentésekről döntött a napokban.

Sulyok Tamás március 13-i hatállyal Orbán Viktor javaslatára felmentette Kovács Józsefet és Papp Károlyt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárait e megbízatásuk alól.

A Magyar Közlöny legfrissebb számából azonban az is kiderült, hogy az államfő (szintén miniszterelnöki javaslatra) a Rogán Antal vezette kabinetiroda államtitkárává avanzsálta Farkas Örsöt.

Az Index pár napja értesült arról, hogy Biró Marcell lesz a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója. Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg a múlt héten a törvénymódosítás, miszerint egy olyan tisztséget hoznak létre, amely képes arra, hogy „Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje”.

Így jött létre az említett főtanácsadói poszt. Az illetékes irányítása alá tartozik majd a Nemzetbiztonsági Iroda is, amelyet az értesülések szerint Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetője irányít.

Kapcsolódó: Ez gyors volt: Egy rakás kinevezésről döntött Sulyok Tamás

Nagy volt a kavarodás

A portál ekkor arról is kapott egy fülest, hogy Farkas Örs helyettes államtitkár előléptetésben részesül a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő területen. Itt a frissen menesztett Papp Károly tevékenykedett államtitkárként.

Mellesleg Papp 2013-tól 2018-ig országos rendőrfőkapitány, majd a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója volt. 2020-tól a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára, 2022-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkára.

Nemrég írtuk meg, hogy megalakult Orbán Viktor stratégiai tanácsadó testülete, amelynek Papp is a tagja lesz. Hozzá hasonlóan Kovács József is itt kap majd szerepet.

Ő nemzeti információs államtitkárként tevékenykedett. 1985 és 2012 között a Magyar Honvédség állományában törzstiszti és parancsnoki beosztásokat látott el. Többi között a koszovói békefenntartó erők (KFOR) magyar kontingens, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként teljesített szolgálatot. 2012 és 2018 között a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, 2018-tól nemzeti információs államtitkár – közölte korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Farkas Örs az információk szerint dolgozott már a MÁV Vagyonkezelő Zrt.-nél is, az MFB (Magyar Fejlesztési Bank – a szerk.) Ingatlanfejlesztő Zrt-nél ingatlanhasznosítási igazgatóként tevékenykedett, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központnál pedig vagyongazdálkodási igazgatóként látta el feladatait.

2020-ban került a Miniszterelnöki Kabinetirodához, ahol miniszteri biztosként kezdte. Ezt követően, 2022-től a helyettes államtitkári pozíciót töltötte be Rogánéknál, a jelek szerint most azonban tovább lépett a ranglétrán.

Valódi Hírek