Komoly döntést hozott az EU: Már nem fűthetünk úgy, ahogy eddig tettük

Ez mindannyiunkat érint.

Hadat üzent az Európai Unió a kazánoknak, 2040-re egy sem maradhat: a döntés oka az üvegházhatású gázok visszaszorítása – írta meg a 24.hu.

Kedden az Európai Parlament képviselői elfogadták az Európai Tanáccsal már egyeztetett javaslatokat az épületek energiafogyasztásának és kibocsátásának további csökkentését elősegítő szabályokról. A döntés értelmében

2040-re egyetlen fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán sem lehet üzemben.

2025-től kezdődően a tagállamok már nem nyújthatnak támogatást fosszilis tüzelőanyaggal működő önálló kazánok telepítéséhez.

Lesznek kivételek

Az új szabályok alól csak a mezőgazdasági és műemlékvédelmi épületek mentesülnek. Az országok emellett mentességet adhatnak a követelmények teljesítése alól a különleges építészeti vagy történeti értékük miatt hivatalosan védett épületeknek.

Az időszakosan vagy ideiglenesen használt épületek, valamint

a templomok és más imahelyek is felmentést kaphatnak

– áll az Európai Parlament közleményében.

A cél az, hogy 2030-ra jelentős mértékben csökkenjen az uniós épületállomány üvegházhatásúgáz-kibocsátása és energiafogyasztása, 2050-re pedig már egyáltalán ne terheljék a környezetet az épületek.

Megírtuk, hogy német mintára szigorítana az Európai Bizottság a Robert Habeck német alkancellár javaslatához hasonló, – sőt szigorúbb – fűtési rendszerekhez kapcsolódó tilalmat vezetnének be.

Habeck még tavaly március elején állt elő az ötlettel, miszerint 2024-re előirányozná

az új gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmát.

Valódi Hírek