Figyelmeztetett a NAV: Ha ezt elfelejted, mélyen a pénztárcádba nyúlhatsz

A NAV emlékeztetett több fontos határidőre.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét már évek óta külön kérés nélkül elkészíti. A folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni, csak az öt éves elévülési idő végéig meg kell őrizni azokat – hívta fel a figyelmet az adóhatóság az MTI-nek küldött közleményében.

A NAV bevallási tervezete csak azokat az adatokat tartalmazza, amelyek rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Ha a magánszemély jogosult valamelyik adókedvezményre (például 25 év alatti fiatalok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye, családi kedvezmény), de év közben nem kérte a munkáltatótól, kifizetőtől annak érvényesítését, akkor azzal kiegészítheti a tervezetet – részletezték.

Mikortól elérhető a SZJA-bevallás tervezete?

Mint emlékeztettek, a KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők

március 15-étől megnézhetik saját adóbevallási tervezetüket

a NAV eSZJA-oldalán vagy ügyfélportálján.

Megjegyezték, hogy a tervezetet okvetlenül ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel, és azok adójával, amelyekről a dokumentum nem tartalmaz adatot, ugyanakkor erről a magánszemély információval rendelkezik.

Ilyen lehet például az ingatlanbérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés, vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme – sorolták.

A tervezetet legkésőbb május 21-ig lehet kiegészíteni, módosítani.

Ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni kell az adót megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is – tájékoztatott a NAV.

A KAÜ-azonosítók közül ügyfélkaput nyitni bármelyik kormányablakban lehet, előzetes időpontfoglalással pedig a NAV ügyfélszolgálatain is elérhető a szolgáltatás.

Az arcképes azonosítás az elektronikus személyi igazolvánnyal online regisztráció után érhető el – tették hozzá.

A KAÜ-azonosítóval nem rendelkezők március 18-áig többféle módon is kérhetik a tervezet postázását, adóazonosító jel és születési dátum megadásával.

SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon egy bizonyos formátum alapján, a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon a 1819-es hívószámon, személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól bevallása elkészítéséhez, annak ehhez szüksége lesz a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásaira – közölte az adóhatóság.

Új funkcióval bővült a NAV mobilapplikációja

Az ügyfelek már az appon keresztül is befizethetik a gépjárműadót, amely április 15-ig esedékes. Emellett

lehetőség van részletfizetésre is,

ez pár perc alatt igényelhető a mobilapplikációban – részletezte az Index.

Érdekes csomagok akadtak a NAV horgán

A hivatal a napokban egy tájékoztatóján szót ejtett a csomagküldésekről is. Mint emlékeztettek, havonta közel 6 millió e-kereskedelmi küldemény vámkezelését végzik. A folyamat során rengeteg jogellenes terméket szűrtek ki. A hamis sportmárkák, táskák, órák mellett

előfordult olyan eset is, hogy valaki kábítószert adott postára

– ismertette a hatóság.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek