Nincs kibúvó: Matolcsyék bekeményítettek, sorra osztja a milliós bírságokat az MNB

Az MNB nem kegyelmez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata nyomán összesen 28,5 millió forint bírságot szabott ki az MFB Bankra a vállalatirányítás, hitelkockázat, modell alapú értékvesztés módszertana, tőkemegfelelés, illetve az IT-biztonság terén megállapított hiányosságok miatt.

A feltárt problémák mielőbbi kiküszöbölésére van szükség – jelentették be kedden.

A pénzügyi felügyelet – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – vizsgálatot folytatott az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt-nél (MFB Bank) és áttekintette a 2020. március 31-től a határozat meghozatalának időpontjáig terjedő működését.

Sok a szabálytalanság

A vizsgálat során sok szabálysértést megállapítottak, például, hogy a bank:

  • nem megfelelően alakította ki a kiszervezett tevékenységekkel foglalkozó szervezetét, és annak feladatait helytelenül rögzítették a szervezeti és működési szabályzatában.
  • Az intézkedéseket, amiket megígértek, nem minden esetben hajtották végre határidőben, és ennek kikényszerítésére a terület nem kapta meg a szükséges segítséget a bank felügyelő bizottságától.
  • Nem az előírások szerint végezték az ügyfélcsoport-összerendeléseket, a banknak nem volt önálló ügyfélcsoport-képzési szabályzata, vállalati (ügyfél)minősítő rendszerében pedig módszertani hibákat követett el.
  • A fedezetnyilvántartó alaprendszer pontatlan képet adott a zálogjoggal terhelt fedezetek értékéről, valamint az ingóságok fedezeti felosztása sem működött megfelelően.

A jegybank azt is előírta, hogy az MFB Bank határidőre szüntesse meg a feltárt hiányosságokat.

Megjegyezték azonban, hogy a feltárt problémák nem hatottak negatívan a pénzpiac egyéb szereplőire, illetve az ügyfelekre.

Mészáros Lőrinc biztosítójára is lecsaptak

Hiányos befektetési életbiztosítási szerződések miatt a Magyar Nemzeti Bank

14 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-re.

A jegybank hétfői tájékoztatásában jelezte, hogy a feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését.

A részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a hírek szerint éppen nemrég nyert el egy, az állam által kiírt közbeszerzést a 3 és 18 év közöttiek baleset-biztosítására.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Izzik a levegő az MNB körül: Egészen furcsa hírek érkeztek Matolcsy jegybankjáról

Valódi Hírek