Már éppen itt volt az ideje: A köztársasági elnök fontos döntést hozott

Hivatalos.

Sulyok Tamás köztársasági elnök kitűzte a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás – derült ki a Sándor-palota keddi közleményéből.

Idén először lesz egy napon a két választás, június 9-én.

A pártoknak és a jelölteknek 89 napja maradt a felkészülésre.

A választás kitűzése pusztán formalitás, hiszen az időpontot már tavaly május óta tudjuk. Az uniós nagykövetek akkor döntöttek arról, hogy a tagállamokban június 6. és 9. között kell megtartani a 2024-es EP-választásokat.

Magyarországon a választási törvény szerint kizárólag vasárnapokon lehet az urnákhoz járulni, ezért eleve biztos volt a június 9-ei dátum.

Nehezen hihető indokkal tette egy napra a két választást a Fidesz

Először idén tartják ugyanazon a napon az EP- és az önkormányzati választásokat. Az Országgyűlés fideszes kétharmada 2022-ben a költségcsökkentésre hivatkozva hozta ezt a szabályt. Kocsis Máté szerint az állam 9-10 milliárd forintot spórolhat az összevont választásokkal.

A g7.hu számításai szerint ez 0,66-0,73 százaléka annak az 1360 milliárd forintnak, amit a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2015 és 2023 között az állami szereplők kommunikációs és rendezvényszervezési feladataira költött.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleménye szerint a jelölő szervezetek a választás kitűzésének napjától, azaz kedd délutántól kérhetik nyilvántartásba vételüket a területi és a fővárosi választási bizottságoknál és a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB).

A hivatalos kampányidőszak április 20-án, a szavazás napja előtti ötvenedik napon indul.

Valódi Hírek