Szeretnéd, ha annyit kéne fizetni a tojásért, mint tavaly? Ez nem fog összejönni

Jön a húsvét. Hogy alakul a tojás ára?

Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói ára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez – derül ki az agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből.

Célszerű lehet időben, 1-2 héttel húsvét előtt beszerezni a szükséges mennyiséget

– figyelmeztettek.

A közlemény idézi Héjja Csabát, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szenior elemzőjét, aki elmondta: a takarmányköltségek kedvező alakulása miatt a termelés költsége tavalyhoz képest jelentősen mérséklődött, ami a fogyasztói árakban is megjelenik.

Az ünnepet jellemző szezonális keresletnövekedés ellenére idén sem várhatók ellátási problémák. A hazai önellátottsági szint eléri a 80 százalékot, amit csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészít ki.

Helyi szinten azonban nem zárhatók ki napi hiányok.

A hatóságilag szabályozott módon 28 napos szavatossággal rendelkező tojás esetében a készletek előre beszerzése (megfelelő tárolási körülmények mellett) nem jár minőségi kockázattal – emelték ki.

Hogyan alakulhat majd a tojás ára?

Az elemzés emlékeztet arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2022-ben 2,5 milliárd darab tojást termeltek, 5,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás átlagosan 242 darab volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző öt év fogyasztási szintjével.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tojásárak jövőbeli alakulását számos tényező alakítja. A húsvét utáni időszakban a kereslet visszaesésére lehet számítani. Amit az is erősít, hogy a falusi portákon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét.

Emiatt az árak rövidebb távon visszatérhetnek majd a jelenlegi 50-55 forintos szintre.

Hosszabb távon azonban elkerülhetetlennek látszik az árak emelkedése.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek