Ekkora kormányválság van? Orbán Viktor kétségbeesett lépésre szánta el magát

Itt vannak a részletek.

Mint megírtuk, megalakult Orbán Viktor stratégiai tanácsadó testülete – közölte kedden a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal „segítse” a kormány és Orbán Viktor munkáját. Méghozzá a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével. A munka során különös tekintettel lesznek a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére – derült ki közleményükből.

Hivatalosan is bejelentették

A szerda esti Magyar Közlönyben már meg is jelentek Orbán új Stratégiai Tanácsadó Testületének működésére vonatkozó részletek.

Azt új testület feladatai az alábbiak lesznek:

  • Stratégiai szempontból áttekinti a kormányzás egyes területeit.
  • Megvizsgálja az állami és különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességét, és e tárgykörben javaslatokat fogalmaz meg.
  • Ezen tevékenysége során meghallgathatja a tárgykörben felelős minisztereket, valamint a miniszterek irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, illetve háttéranyagokat kérhet kormányzati szervektől.

A Telex beszámolójában azt írta, a határozat szerint a kormány felkérte az állami szervek vezetőit, hogy segítsék az új testület „munkáját”. Annak tagjai pedig ezért cserébe államtitkári illetménnyel azonos mértékű tiszteletdíjra és államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra lesznek jogosultak. Orbánék új testülete hivatalosan március 14-én kezdi meg tevékenységét.

Kiket kért fel Orbán a stratégiai tanácsadó testület vezetésére?

A testület élén a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs fog állni. A tagokat Orbán kéri fel, köztük van: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke, Kovács József nemzeti információs államtitkár, korábban a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója. További tagok Maróth Miklós akadémikus, Papp Károly korábbi országos rendőrfőkapitány, valamint Stumpf István alkotmányjogász, az első Orbán-kormány minisztere.

A ped0filbotrány állhat a háttérben

Úgy tudni, az átalakítások hátterében az országos botrányt kiváltó kegyelmi ügy állhat. Panyi Szabolcs, a Direkt36 és a VSquare újságírója kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: átrendeződés várható Orbán stábjában a kormányt politikailag megviselő kegyelmi ügy után. Ennek egyik lépése lehet az új stratégiai tanácsadó testület. Ebben Orbán maga köré gyűjtött tiszteletre méltónak tartott jobboldali figurák mellett veterán nemzetbiztonsági és hírszerzési tisztviselőket is.

Valódi Hírek