Ennyi volt: Léptek Pintér Sándorék, újabb kiemelt intézményeket dobtak el Orbánék

A gimnáziumokat is bekebelezi az Orbán-rezsim.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a szeptemberi tanévkezdés előtt honlapján arról számolt be, hogy „a több évtizedes múltra visszatekintő iskoláknál a feladatellátás hatékonysága érdekében került sor a fenntartóváltásra”.

Fokozzák a központosítást

Így pedig nemcsak az állami általános iskolák és gimnáziumok fenntartásának átvételéért jelentkeztek be egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók, hanem szakképzési intézményekért is.

A fenntartóváltás több esetben már meg is valósult

hívta fel a figyelmet a Népszava.

Mint írták, az idei tanévben a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól. A győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól.

Már az egyházak is igényt tartanak az iskolákra

A Sellyei Mezőgazdasági Technikumot, Szakképző Iskolát és Kollégiumot a

Baranyai Református Egyházmegye vette át fenntartóként.

Ez arra utal, hogy

már nemcsak az alapítványi egyetemek, de az egyházak is bejelentkeztek a szakiskolákért.

Ahol sikeres volt az ellenállás

Mint megírtuk, a közelmúltban hasonló lépésre készült a Gábor Dénes Egyetem is a XII. kerületi Tamási Áron Általános iskola és Gimnázium esetében. Azonban a szülői tiltakozás, valamint az önkormányzati ellenállás miatt végül meghátrált az intézmény.

Az elmúlt év során mintegy 60 fenntartóváltásra vonatkozó kérelem érkezett a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz.

Ez arra enged következtetni, hogy a felsőoktatásban korábban levezényelt „modellváltást” most a középfokú oktatási intézményekben is végre akarja hajtani Orbán Viktor kormánya.

Valódi Hírek