Riasztást adtak ki: Hazánkat is érintheti a súlyos természeti katasztrófa

Bányaomlás juttatta a szennyezést egy patakba.

Riasztást adtak ki

Kiadták a veszélyjelzést csütörtökön a romániai Bihar megyében, miután beomlott egy bányaakna, és a Bárod-patakban vörösre színeződött a víz – írta meg a maszol.ro.

A bánya valószínűleg a vasárnapi 2,9-es erősségű földrengés miatt omlott be,

adta ki a tájékoztatást a Román Vízügyi Igazgatóság.

Az igazgatóság felügyelői azután mentek ki ellenőrizni a helyszínre, hogy bejelentéseket kaptak arról, hogy a víz vörösre színeződött. A szennyeződést egy a közelben található, ötven éve üzemen kívül helyezett bánya beomlása okozhatta, amelyen átfut egy patak is.

Miután kiadták a riasztást, értesítették a felhasználókat, hogy a szennyezett vizet „kezeljék megfelelően”.

Az ellenőrzés folyamatos

A bányaalagútból másodpercenként 0,5 köbméter víz csordogál, a Sebes-Körösben pedig 10–12-szeres mértékben hígul a szennyezés koncentrációja, ennek ellenére a hatása az alsólugosi víztározóig terjed.

„Az igazgatóság műszaki személyzete továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, amíg a jelenség meg nem szűnik, és a víz nem kerül a normális minőségi határértékek közé”

írták a bejegyzésben.

A Bárod-patakból a Sebes-Körösbe

A szennyeződés a bányán átfutó Bárod-patakból került a Sebes-Körösbe. Jelenleg a vízszennyezés Nagyváradon okoz gondot. A folyó Romániából Dél-Magyarországra érkezik, így ezen a területen számíthat problémára a magyar vízügyi hatóság.

Valódi Hírek