Lesújtott Matolcsy György szablyája: Óriási bírságot szabott ki az MNB

A Matolcsy György vezette jegybank bírságolt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt.

Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot. Elmondható, hogy az illető félrevezető, hamis jelzést adott a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról.

A jegybank tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen – jelentette be csütörtökön az MNB.

A közleményben részletezték, hogy a jegybank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást. Ezzel azt vizsgálta, hogy egy magánszemély egyes tőzsdei ügyletei miatt sérültek-e a piaci visszaélések tilalmára vonatkozó európai uniós rendelkezések (MAR).

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a magánszemély egyes ügyletkötéseivel több kereskedési napon tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett

  • POLYDUCT,
  • eSense,
  • Megakrán,
  • FuturAqua részvényekre

vonatkozóan.

Magatartása hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthetett az érintett részvények tőzsdei forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról. Ezzel sértette a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását (épségét, teljességét – a szerk.) – részletezte a Matolcsy György vezette intézmény.

Lesújtottak Matolcsy Györgyék

A Matolcsy vezette MNB mindezek miatt megtiltotta a magánszemélynek a piaci manipulációra vonatkozó rendelkezések ismételt megsértését. Emellett 10 millió forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá – összegezték a közleményben.

A bírság összegének megállapításánál súlyosbító körülménynek számított, hogy a magánszemély tevékenységét 4 részvényre vonatkozóan és hosszabb időn keresztül folytatta – fűzték hozzá.

Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy az adott értékpapírokhoz határidős termék nem kapcsolódott a BÉT-en, valamint a BUX (a tőzsde hivatalos részvényindexe – a szerk.) és BUMIX (szintén tőzsdei index – a szerk.) indexkosarakban sem szerepeltek. Mint minden ilyen ügyben, az MNB ez esetben is büntetőeljárást kezdeményez tiltott piacbefolyásolás gyanújával – közölte az Magyar Nemzeti Bank.

Megjegyzés: a BUX a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójának legnagyobb tőkeértékű és forgalmú részvényeinek, azok árának változását tükrözi. Eközben a BUMIX a BÉT közepes és kis kapitalizációjú (egy vállalat pillanatnyi számszerűsített értéke – a szerk.) cégeinek, azok részvényének mozgását mutatja.

(MTI)

Valódi Hírek