Vlagyimir Putyin mindent megtesz, hogy megnehezítse Alekszej Navalnij temetését

A templomok után a halottaskocsik tulajdonosai sem vállalják a szertartást.

A putyini hatalom igyekszik megakadályozni a moszkvai temetést

Pénteken kísérik utolsó útjára a szibériai börtönben meghalt Alekszej Navalnijt, ám a hatalom mindent megtesz, hogy megnehezítse a temetést.

A szertartást helyi idő szerint 14 órakor tartják Marjino kerület egyik templomában, majd a boriszovi temetőben helyezik örök nyugalomra az orosz ellenzéki vezetőt. Navalnij csapata nehezen találta meg a búcsúztatás helyszínét, miután több templom is elutasította őket.

Csütörtökön kiderült, hogy nem csak a templomok, a halottaskocsik tulajdonosai sem szeretnének részt venni az ellenzéki vezető búcsúztatásán.

„Először is nem engedték, hogy ravatalozót béreljünk, hogy elbúcsúzhassunk Alekszejtől. Most pedig, amikor a gyászszertartás a templomban lenne, a temetkezési vállalkozók közlik velünk,

hogy a halottaskocsi nem viszi oda a h0lttestet.

Ismeretlen telefonálók hívják a temetkezési vállalkozókat és megfenyegetik őket, hogy rosszul járnak, ha elviszik a templomba Alekszej h0lttestét”

– írta az X-en Navalnij sajtótitkára, Kira Jarmis.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin legfőbb ellenfele volt

Megírtuk, hogy február 16-án, pénteken egy orosz börtönben halt meg Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin legfőbb ellenfele. A halál abban a szibériai börtönkolóniában érte, ahol 19 éves börtönbüntetését töltötte.

Az ellenzéki politikus 47 éves volt.

Navalnij egyik közeli szövetségese, Maria Pevcsik, az orosz ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány elnöke a napokban arról beszélt, végső stádiumban voltak a tárgyalások arról, hogy Navalnij egy fogolycsere keretei között kiszabaduljon. Ám az ellenzéki vezető váratlanul meghalt.

Mint ismert, 2020-ban Vlagyimir Putyin megmérgeztette Navalnijt. Akkor nemzetközi nyomásra egy németországi kórházba szállítottak, ahol élet és halál között lebegett hónapokig.

(Kira Jarmis / X)

Valódi Hírek