Hivatalos: Orbán Viktor pénteken elhagyja az országot

A világ megmentéséről tárgyal a kormányfő.

A török diktátortól kapott meghívást

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a törökországi Antalyában Recep Tayyip Erdoğan török államfő meghívására részt vesz az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF) – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

Az Antalyai Diplomáciai Fórumot március 1-3. között tartják meg Erdoğan elnök és a török külügyminisztérium kezdeményezésére.

A harmadik alkalommal megrendezett fórum állam- és kormányfőket, minisztereket, diplomatákat, üzleti vezetőket, akadémikusokat valamint az ifjúság és a média képviselőit hozza össze egy átfogó vitára – írták a rendezvény honlapján, amelyen Orbánt is feltüntették előadóként.

A „békés kiutat” keresik „a világunkban átélt viharos időszakból”.

Az idei ADF címe „A diplomácia előmozdítása zűrzavaros időkben”. Úgy írták, az esemény célja, hogy „alapos elmélkedésre adjon lehetőséget”, és a „békés kiutat keresse a világunkban átélt viharos időszakból”.

A folyamatban lévő háborúk, terrorcselekmények, az illegális migráció, az idegengyűlölet és az iszlamofóbia növekedése, a mesterséges intelligencia előre nem látható kockázatai, az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák, a világjárványok és a növekvő társadalmi-gazdasági szakadékok a globális kihívások széles körű listáját alkotják – részletezték.

A szabályokon alapuló nemzetközi rend eróziója, a bizalom elvesztése szintén aggasztó tendencia, amely aláássa az államok működési környezetének kiszámíthatóságát – vázolja a megvitatandó témaköröket a fórum hivatalos honlapja.

A közzétett program szerint a magyar miniszterelnök helyi idő szerint pénteken kora este szólal fel Antalyában.

(MTI)

Valódi Hírek