Itt a döntés: Kőkemény szigorítást vezet be az EU az akkumulátorgyárakkal szemben

Most döntött róla az Európai Parlament.

Így döntött az EP az akkumulátorgyárak büntethetőségéről

Jelentős szigorítást vezet be az Európai Unió az akkumulátorgyárakkal szemben. Az Európai Parlament kedd délutáni plenáris ülésén 499 igen szavazattal, 100 nem mellett, 23 tartózkodással, azaz nagy többséggel fogadta el.

A friss döntéssel a képviselők kibővítették a bűncselekménynek minősülő környezetkárosító tevékenységek listáját. Mostantól az illegális fakereskedelem, a vízkészletek kimerítése, a veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó uniós szabályok súlyos megsértése és a hajók által okozott vízszennyezés is környezeti bűncselekménynek számít.

A környezeti bűncselekmények körét is kibővítették a képviselők. Az idei évtől az illegális fakereskedelem, a vízkészletek kimerítése, a veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó uniós szabályok súlyos megsértése és a hajók által okozott vízszennyezés is ebbe a körbe tartozik.

A döntés következtében a környezeti bűncselekmények a jövőben szabadságvesztéssel is büntethetők lesznek súlyosságuktól és visszafordíthatóságuktól függően. A minősített bűncselekményekért mostantól nyolc, a halálesettel járó környezeti károkozásért 10, a többi bűncselekményért pedig 5-5 évnyi börtönbüntetés jár.

Az elkövetőknek a környezetben okozott károkat helyre kell állítani, a veszteségeket pedig kompenzálni kell, és akár pénzbíráság is kiszabható. Ezt a világszintű éves árbevételek 3–5 százaléka is lehet.

A döntés további részleteit >>ITT<< lehet elolvasni.

Rónai Sándor is megszólalt

Az Európai Parlament szavazását követően Rónai Sándor, a DK EP-képviselője kommentálta a döntést. Írását teljes terjedelmében közöljük:

Újabb fontos döntést hoztunk a magyarokért!

Míg az Orbán-kormány különböző környezetvédelmi kiskapukkal segíti a sokszor brutálisan szennyező akkugyárakat, addig az Unió szigorít. Éppen ma fogadtuk el az Európai Parlamentben azokat a javaslatokat, amelyekkel akár szabadságvesztéssel is büntethetőek lesznek a súlyos környezeti károkat okozó bűncselekmények.

Az elmúlt hetekben, hónapokban készültek azok a javaslatok, amelyek például arról szóltak, hogy a visszafordíthatatlan károkat, vagy emberek életét követelő környezeti bűncselekményekért a felelősök akár 10 éves börtönbüntetést is kaphassanak. Ma ezt a munkát zártuk le azzal, hogy megszavaztuk a szigorításokat.

🇭🇺🇪🇺”

(Rónai Sándor/Facebook)

Valódi Hírek