Most van bajban Müller Cecília: Lecsapott a hatóság a hivatalára

Mindenre fény derült.

Tízmillió forintra bírságolta meg a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) a Közbeszerzési Döntőbizottság a Moderna típusú vakcinák őszi beszerzése miatt – írta a Népszava.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke hivatalból indította az eljárást, amellyel kapcsolatban az elmarasztalást február 20-án tette közzé a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Megállapították, hogy az NNGYK nem tudta kellő mértékben bizonyítani, hogy a beszerzés feltétlenül „rendkívül sürgős” lenne. Ezenfelül azt sem tudták bizonyítani, hogy az előre nem látható okból előállt „rendkívüli sürgősség” miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók.

A hatóság által kifogásolt közbeszerzéssel

az NNGYK 100 ezer adag Moderna típusú vakcinát szerzett be, mintegy 1,5 milliárd forint összértékben.

A Népszava emlékeztetett, az őszi szezon előtt a magyar kormány perben állt a Pfizerrel, ezért csak a Modernától kértek ajánlatot százezer oltóanyagra, ám a hivatalos beszerzési tárgyalást csak november végén folytatták le. A lap elsőként hívta fel arra a figyelmet, hogy

a kormányzat Moderna vakcinát vásárol a fokozottan védendő lakossági csoportoknak.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár december elején úgy nyilatkozott: azok kaphatnak az új vakcinából, akik egyébként a térítésmentes influenza-oltásra is jogosultak. Felidézték, az államtitkár arra felvetésre, miért éppen a Modernára esett a választás, azt válaszolta, hogy „a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot”.

Kapcsolódó: Terheléses támadásnak minősítette az Operatív Törzs a Pfizer-vakcina iránti óriási érdeklődést

A Pfizer és a BioNTech vállalatok 2023 januárjában pert indítottak a magyar állam ellen, mivel Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai háborúval indokolva

visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt hárommillió COVID-19 vakcina átvételét és kifizetését.

Valódi Hírek