Érik a balhé? Lesújtott Matolcsy ökle Mészáros gigabankjára

A jegybank egyre sűrűbben vizsgálódik Mészáros Lőrinc cégénél.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra. Az indok: komoly hiányosságokat találtak a pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és csökkentése terén.

Orbán Viktor kedvenc gigabankját nem először vizsgálta és büntette a jegybank. Megírtuk, hogy idén már bírságoltak, akkor is figyelmeztették a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó gigabankot.

A jegybank – 42,5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett – akkor tavaly év végi, illetve idén márciusi határidővel számos intézkedésre kötelezte a hitelintézetet annak

a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt

– emlékeztettek.

Ha nem tudnád, honnan ismerős az MBH, eláruljuk: Magyar Péter ennek a banknak volt a felügyelőbizottsági tagja, ahonnan február 10-én lemondott.

„A mai napon benyújtom a lemondásomat mindkét állami társaságban betöltött pozíciómról. Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságomról.

A lemondás mögött nem szakmai okok állnak”

– írta akkor.

Mészáros Lőrinc bandájának nagyon bejött a biznisz

A tavaly létrehozott óriásbankhoz dől a pénz. Az MBH korrigált adózás előtti eredménye 2023 harmadik negyedévében 128 százalékkal 107 milliárd forintra nőtt, míg az első három negyedéves korrigált adózás előtti eredmény 272,3 milliárd forintra emelkedett, amely 82 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Májusban mi is megírtuk, hogy miután a Budapest Bank, MKB Bank és Takarékbank fúziójából létrehozott MBH Bank felállt, megbízták Várkonyi Andrea cégét, a Whitedog Mediát, hogy szervezze meg az új márka bevezető kampányát.

A gigabank egy részének tulajdonosa Várkonyi Andrea férje, Mészáros Lőrinc, a magyar állam pedig 30%-os tulajdonosa a mamutcégnek.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek