A közúti veszélyeztetés szigorúan büntetendő!

A különféle közlekedési bűncselekmények egyik jellemző megjelenési formája a közúti veszélyeztetés. De mit is jelent ez pontosan? Mi a közúti veszélyeztetés fogalma? Ki és hol követi el? Milyen büntetésre számíthatunk, és melyek azok a tényezők, amelyek súlyosbítják a körülményeket? Szükség van-e ügyvéd segítségére? Írásunkban ezekről a kérdésekről lesz szó.

Mi a teendő, ha közúti veszélyeztetéssel vádolnak meg minket?

A közúti veszélyeztetés jelentése a Btk. által pontosan meg van fogalmazva. Ez annyit tesz, hogy az elkövető a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások testi épségét, illetve életét közvetlen veszélynek teszi ki. Teszi ezt közúton, vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton, tehát például egy ingatlan udvarán nem követhető el ez a bűncselekmény.

Ilyen esetekben már a nyomozás során bevonja a rendőrség az elkövető vezetői engedélyét, a jogalkotó pedig szigorú büntetést alkalmaz. Dr. Janklovics Ádám, közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédként hatékonyan tudja ellátni az ügyfelei jogi képviseletét, amivel hozzájárulhat az eredményesebb végkimenetelhez, kisebb büntetési tételhez.

Minden esetben érdemes ügyvéd segítségét kérni, hiszen ő jártas az ilyen ügyekben, a bírói gyakorlatban, így sikeresebben tudja képviselni az érdekeinket. Egy átlagembernek nincs ilyesmiben tapasztalata, ráadásul felkészületlenségével még ronthat is a helyzetén.

A súlyosabban büntetendő minősített esetek

A közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekménynek minősül, amely egy olyan magatartást jelent, aminek a következményeit az elkövető kívánja, vagy belenyugszik. Ez a legsúlyosabb közlekedési bűncselekmény, ami úgy is megvalósul, ha nem történik konkrét baleset.

Az alapeseteken belül értékelhető a nyolc napon belüli sérülést okozó közúti veszélyeztetés, de vannak minősített esetek is. Ha súlyos testi sértést, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget idéz elő, akkor súlyosabbnak minősül a bűncselekmény.

Ide tartozik még a halál okozása, a kettő, vagy annál több ember halálának okozása, illetve a halálos tömegszerencsétlenség is. Természetesen ezek fennállása nagyobb büntetési tételt von maga után.

Milyen büntetésre számíthat az elkövető?

Az alapeset büntetése három évig terjedő szabadságvesztés lehet, a legsúlyosabb esetben pedig öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó az elkövető. A bizonyítási eljárásban fontos szerepet töltenek be a helyszínen tartózkodó tanúk vallomásai, illetve az esetleges kamerafelvételek.

Nagyon szigorú a jogalkotó, tekintve, hogy szándékos bűncselekményről van szó. Gyakran ténylegesen letöltendő szabadságvesztést is kiró a bíróság, illetve eltiltást a járművezetéstől. Mindenképpen előnyösebb, ha már a legelején felvesszük a kapcsolatot közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéddel, aki feltárja a körülményeket, és ennek függvényében hatékonyan segíthet.