Dávid Ferenc: Bálint napi bódulat

Vélemény.

Valentin-napi meglepetésként a Központi Statisztikai Hivatal 2024. február 14-én közzétette a 2023. év IV. negyedévére és a teljes 2023. évre vonatkozó GDP (bruttó hazai termék) – és az építőipar teljesítményét ismertető – nyers adatokat. Rögtön az elején rögzítem, hogy a dupla-adatszolgáltatásból (GDP, építőipar) kiolvasható, hogy a tavalyi teljesítmény „vastagon” negatív, így aztán „nemzeti ajándékként” nehezen értelmezhető.

Építőipar

2023 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 6, az egyéb építményeké 0,5%-kal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,1%-kal nagyobb volt a novemberinél, de sajnos 2023-ban (a teljes évben) az építőipar termelése 5%-kal kisebb volt a 2022. évinél.

Az építőipari termelés volumene tehát 5, ezen belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8%-kal csökkent. 2023-ban 11,2%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületekre kötöttek volumene 16, az egyéb építményekre vonatkozóké 4,4%-kal esett vissza.

Köztudott, hogy az építőipar a nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata, mind a foglalkoztatottak száma, mind a beruházási volumen tekintetében. Ha „döglődik”, akkor azt az egész nemzetgazdaság megérzi.

Az építőipari beruházások értéke, illetve annak GDP-hez viszonyított aránya hazánkban 10% körüli értéket képvisel, ezért különösen elkeserítő, ami ebben az ágazatban a 2023. évben történt. Nincs gazdasági feltámadás potens építőipar nélkül. Az alábbiakban ismertetett tavalyi GDP-alakulás jól tükrözi az építőipar 2023. évi katasztrofális teljesítményét.

Bruttó hazai termék (GDP)

2022 nyarán fogadta el a fideszes parlamenti többség a 2023. évre vonatkozó költségvetési előirányzatot, amelyben 4%-os gazdasági növekedéssel számoltak. Ez a 4%-os „álom” 2023 nyarára 1,5%-ot csökkent, majd ,2023. utolsó napján a Pénzügyminisztérium beismerte: az éves GDP-teljesítmény negatív, várhatóan mínusz 0,4% lesz.

Morgott is mindenki, a sikeresnek hirdetett magyar gazdaság „padlót fogott”, 4%-os bővülés helyett, 0,4%-os zsugorodás következett be. A gazdasági kormányzatnak tehát sem a mértéket, sem pedig az előjelet nem sikerült eltalálnia.

Már majdnem bele is nyugodtam a mínusz 0,4-es értékbe, de Valentin-napon újabb fordulat következett be:

„2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8%-kal maradt el az előző évitől”.

Ami december 31-én még mínusz 0,4 volt, az

február 14-ére már mínusz 0,8-ra változott.

Ez aztán az igazi számháború! A leírt adatok másfél havonta változnak, a baj csak az, hogy mindig kedvezőtlen irányba. És azt se feledjük, hogy minden egytized százalékos eltérés 65-70 milliárd forintot jelent, esetünkben sajnos csökkenést.

Az már csak „hab a tortán”, hogy a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott. Ez a ténymegállapítás azt jelenti, hogy 2023. IV. negyedév és 2023. III. negyedév vonatkozásában nem történt pozitív irányú elmozdulás, ami ugyancsak nem szívderítő.

Nos, innen kell feltápászkodni és innen szép nyerni!

Dávid Ferenc

Valódi Hírek