Nem fordítanak elég figyelmet a dolgozók a biztonságukra az online térben

A legutóbbi hónapok, évek során már a magyar cégekkel szembeni kibertámadások száma is megszaporodott. Nem csak a hatalmas multinacionális vállalatokat támadják a kiberbűnözők, amit a kisebb vállalkozások is felismertek, így elkezdtek beruházni számítógépes rendszereik megvédésébe.

A dolgozók még nem veszik elég komolyan a veszélyt

Bár a cégvezetők jelentős százaléka már igyekszik felvenni a kesztyűt a hackerekkel, ugyanez a dolgozók többségéről nem mondható el. Az IT biztonságban jártas Sybell oldaláról sok-sok hasznos infót gyűjthetünk ebben a témában.

Egy kutatás szerint az alkalmazottak nagyobb része a kiberbiztonsági eljárásokra ügyet sem vet, egyszerűen nem érzik magukat veszélyben az online támadások kapcsán. Pedig egyetlen dolgozó hibás lépése is komoly károkat okozhat egy cégnek. A következőkben arról lesz szó, hogy mennyire valós a hackertámadások veszélye, és miként lehet a vállalat tagjait arra ösztönözni, hogy tegyenek meg mindent, hogy ne essenek a kiberbűnözők csapdáiba.

Rengeteg pénzbe kerül a hackerek által okozott károk helyreállítása

Nemrég készült egy felmérés, amely szerint már a cégek több mint kétharmadánál legalább húsz dolgozói incidens történt a kiberbiztonsággal kapcsolatban. Az ilyen jellegű károk helyreállítása átlagosan 15 millió dollárt emésztett fel. Ez elképesztően magas összeg!

Európában, a Közel-Keleten és Afrikában nem túl rózsás a helyzet. Ebben a régióban a dolgozók 55%-a nem fordít kellő figyelmet a kiberbiztonságra. Sőt, a válaszadók közel ötöde egyáltalán nem tulajdonít nagy jelentőséget az egyre szaporodó kibertámadásoknak, így aztán nem is tölti el aggodalommal őket ez a tendencia.

Pedig a hackerek már nem feltétlenül a legnagyobb hálózatokat akarják feltörni, sokkal inkább azokra utaznak, amelyek kevésbé védettek. Elég egy óvatlan, meggondolatlan kattintás, és az adott vállalat dolgozóinak, partnereinek és ügyfeleinek az adatai is illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Miként vehetik rá a cégvezetők a dolgozóikat, hogy jobban ügyeljenek a kiberbiztonságra?

A kibertámadások kivédését nem biztos, hogy szigorú céges szabályokkal meg lehet oldani. Amennyiben ugyanis a dolgozók úgy érzik, hogy túl nagy felelősségük van a hackertámadások elhárítása kapcsán, az negatív következményekkel is járhat. Egy munkavállaló, aki óriási nyomást érez, olyasmit csinálhat, amire senki sem számít, ez pedig csak növeli egy cég kitettségét az online térből érkező veszélyekkel szemben.

Jobb gyakorlat a merev regulák betartatása helyett inkább motiválni az alkalmazottakat, hogy tartsák be az előírásokat. Ha megértik, miért fontos ez, és ez miként szolgálja az ő személyes érdeküket is, akkor könnyen lehet, hogy nagyobb figyelmet fognak szentelni a protokolloknak.

Érdemes rendszeresen értesíteni a dolgozókat, hogy melyek a hackerek legújabb módszerei, és miként lehet ellenük védekezni. Ehhez szükséges természetesen a megfelelő munkakörnyezet kialakítása is.