Mi történt? Szándékosan rongálhatták meg a Lánchidat

A szakemberek a minap furcsa dolgot találtak a Lánchíd bejárása közben.

Szándékos rongálás történt a Lánchídon – olvasható a Budapest Városháza közösségi oldalán egy friss posztban. Mint írták, a szakértők a csütörtöki sajtóhírek miatt bejárást tartottak az átkelőn, ennek során merült fel, hogy szándékos károkozás történhetett.

A díszkivilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. feljelentést tett – tájékoztattak.

A budapesti városháza bejegyzését alább közöljük:

„❗ Szándékos rongálás történt a Lánchídon – erre a következtetésre jutottak a szakemberek, amikor a csütörtöki sajtóhírekben megjelentek miatt bejárást tartottak az átkelőn. ❗

A szemle során alaposan megvizsgálták a beszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket. A vizsgálat során megállapították, hogy a gyalogosokat érintő sérülés- vagy életveszély nem áll fenn.

Ugyanakkor felvetődött egy közelmúltbeli szándékos károkozás lehetősége, ezért a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. rendőrségi feljelentést tett.

Csütörtökön több médiumban téves állítások jelentek meg, szándékos rongálásból faragtak politikai támadást a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A cikkekben elszakadt, kilógó kábelekkel illusztrálták ezeket – a valóságnak nem megfelelő – állításokat.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a Lánchíd szándékos rongálásának eredményeiről készülhettek a megjelent felvételek.

A megújult Lánchíd csaknem fél évvel ezelőtt nyílt meg teljesen a gyalogosok előtt (a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel).

Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett.

Nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben négy lámpát tettek tönkre, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK. Az akkori kár meghaladta a kétmillió forintot.

A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.”


(via Budapest Városháza/Facebook)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek