Forró a talaj Novák Katalin lába alatt: Küszöbön a lázadás a botrányos döntése után

A lépése országszerte óriási felháborodást váltott ki.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a szociális szakma mély megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akiről kiderült: V. János igazgatónak falazott.

Az intézményvezető több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 éve alatt. Helyetteséről a per során kiderült, hogy tudott a történtekről, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében.

A döntés hatalmas felháborodást keltett országszerte: neves szakértők fejtették ki véleményüket, miközben értetlenül állnak Novák lépése előtt.

Megírtuk, hogy a Demokratikus Koalíció levélben fordult a pápához a botrány miatt. Frakciószóvivőjük, Kálmán Olga hétfőn bejelentette: a DK méltatlansági eljárást kezdeményez Novák Katalin ellen, az ehhez szükséges aláírások gyűjtését már meg is kezdték.

Mit szólt ehhez a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete?

A SzMME friss közleményében így fogalmazott:

„A családbarát államot képviselő köztársasági elnök kegyelmet adott annak a jogerősen elítélt személynek, aki mindvégig tudott arról, hogy az intézmény igazgatója a gondjaikra bízott gyerekeket több éven keresztül sz*xuálisan bántalmazta, kényszerítette vágyai kielégítésére.

Eközben nemhogy nem tett eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségének és nem jelentette a bűncselekményt, de megírt egy hamis vallomást az egyik érintett gyermek nevében, a hamis vallomást pedig a saját irodájában, a pedofIl igazgató jelenlétében, zsarolással kényszerítve akarta aláíratni az érintett gyerekkel!

Az adott személy nem csak mulasztással, hanem tevőlegesen, foglalkozás körében segítette a gyermekek sz*xuális bántalmazását!”

Továbbá hangsúlyozták: kiállnak amellett, hogy minden, gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elkövetőit, valamint a bűnsegédeket felelősségre kell vonni. Hozzátették, hogy különös szigorral kell eljárni azokkal szemben, akik gyermekvédelmi szakemberként követnek el ilyen bűnt.

Mint írták, felháborítónak tartják, hogy a bűnpártoló elítélt kegyelmével a foglalkozástól való eltiltás is hatályát veszíti. A minden jogi fórum által is bűnösnek ítélt személy így akár továbbra is dolgozhat a gyermekvédelemben.

Novák Katalin lépése illeszkedik a magyar állam évek óta jellemző működéséhez

„Ez teljességgel elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen a szociális és gyermekvédelmi szakma minden írott és íratlan alapelvével, értékével és szabályával!”

– mutattak rá, hozzáfűzve, hogy Novák döntése nemcsak a szakmai, hanem társadalmi értékekkel is szembemegy. Az egyesület szerint változtatni kell a gyakorlaton, amely szerint minden különösebb indoklás nélkül elnöki kegyelmet lehet gyakorolni.

Arról is szót ejtettek, hogy a köztársasági elnök lépése illeszkedik a magyar állam évek óta jellemző működéséhez. Orbán Viktorék a gyermekvédelemről, valamint a pedofília elleni szigorú fellépésről beszélnek, miközben

a megvalósuló intézkedéseik nem tükrözik ezt a szemléletet.

„Évek óta a gyermekvédelem nevében, a pedofília elleni fellépésre fogva zajlik az LMBTIA+ személyek és családok elleni kampány, a magyar állam a »genderpropagandára« hivatkozva vétóz meg gyermekvédelmi egyezményeket.

A gyermekvédelemben egymást érik a botrányos események, ami ellen nem történik érdemi fellépés.”

– hívták fel rá a figyelmet, megjegyezve, hogy fontos lenne olyan munkahelyi környezetet kialakítani, amely magas szintű szakmai, jogi és etikai elvek szerinti munkát tesz lehetővé, továbbá mentes a politikai befolyástól és összefonódástól.

„Ehhez elengedhetetlen, hogy vezetői és dolgozói szinten is magas szintű szakmai tudás, személyi alkalmasság és erkölcsi fedhetetlenség legyen jelen, ez viszont nem megvalósítható a mélyen alulfinanszírozott, alacsony társadalmi és anyagi megbecsültségű területen”

– olvasható a közleményben, amelyben kitértek arra is: az egyesület kér mindenkit, hogy a lehetőségeihez mértek adjon hangot a felháborodásnak,

demonstráljon a lépés ellen,

továbbá hívja fel a figyelmet a gyermekvédelem jelenlegi helyzetére.

Kapcsolódó cikk:

Áll a bál: Kíméletlen üzenetet küldött az ismert teológus a pedofil bűnözőket védő Novák Katalinnak

Érik a gigabotrány: Orbán Viktor öccséig vezetnek a szálak a pedofilbotrányban

Valódi Hírek