Tovább dagad a botrány: Putyin embere árulással vádolta meg Orbán Viktort

Ezt ellépte a kormányfő.

Nyikolaj Szevosztyanov orosz politológus szerint „egyedül maradtak”, mert ugyan Orbán Viktor megígérte, hogy megvétózza az ukránoknak szánt támogatást, de végül „mégsem segített” nekik.

„Orbán Viktor nem barátja Oroszországnak,

mert nem nyújtotta be a beígért vétót az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós segély szavazásakor”

– mondta Szevosztyanov a Voenkor Kotenok orosz katonai Telegram-csatornának.

„Nincsenek barátaink, egyedül vagyunk. Orbán, akit Oroszország barátjának neveztünk, megígérte, hogy megvétózza a források elosztását,

de végül nem segített”

– jegyezte meg.

„Először is azért, mert Orbán nem Oroszország barátja. Orbán tipikus magyar politikus, aki egy NATO-tagország vezetője. Teljesen természetes, hogy a hosszú távú alkudozás során maga és Budapest számára is a legjövedelmezőbb megoldást választotta, noha korábban Moszkvától jelentős előnyöket kapott –

mint utólag kiderült, abszolút üres nyilatkozatokért cserébe”

– tette hozzá.

A politológus azt is jelezte, hogy ezt történt korábban Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is, akitől azt várták, hogy megakadályozza Svédország NATO-csatlakozását.

„Mindez jó lecke a közeljövőre, az amerikai elnökválasztás utáni időszakra nézve”

– mondta, hozzátéve: úgy véli, ha Donald Trump lenne az elnök, tőle sem várhatják, hogy megszüntesse Ukrajna támogatását. Szerinte a Nyugat eldöntötte, hogy „meg kell semmisíteni Oroszországot”, és „a Kelet nem nyerhet”.

A politológus elárulta azt is, hogy egyetlen „reményük” már csak az lehet, hogy Orbán és a török elnök újra közeledni fognak Moszkvához,

és megpróbálnak „jó szövetségesnek” tűnni.

Mint megírtuk, Orbán EU-csúcsos szereplését élénk médiafigyelem övezi Oroszországban. A Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató felhasználók sem kimondottan rajongtak a magyar kormányfő döntéséért. A friss értesülések szerint az oroszok és Vlagyimir Putyin hívei nem kímélték Orbánt a brüsszeli szereplése után. A RIA Novosztyi kommentszekciójába olyan hozzászólások kerültek, mint:

„Orbán elárult minket”.

Akadt, aki Erdoğan lépéséhez hasonlította Orbán döntését, utalva a török ratifikációra Svédország NATO-csatlakozásával összefüggésben.

Mások arról írtak, hogy

Orbán gyenge, „megvették kilóra”,

vagy hogy hülyeség volt azt gondolni, hogy a magyarok ellen tudnak állni az Európai Uniónak.

(Voenkor Kotenok/Telegram / rtl.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Hatalmas baj közeleg? Orbán döntése miatt éktelen haragra gerjedtek Putyin hívei

Valódi Hírek