Meggajdult Orbán? Alig sunnyogott ki az EU-s ülésről, máris pusztító bejelentést tett a híveinek

Melyik mozit nézi?

Meggyötört arccal mondott győzelmi jelentést Orbán Viktor az Európai Tanács csütörtöki szavazása után délben. A magyar kormányfő állítása szerint kormányának sikerült kiharcolnia, hogy ne a magyar emberek pénzéből finanszírozza az Európai Unió Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását. Igaz, erről nem is volt szó: ezt az uniós tagállamok közös forrásából tervezi biztosítani az EU, nem egy-egy tagállaméból.

Orbán videójában elmondta: már szerda éjjel elkezdték tárgyalni a kérdést; egészen pontosan arról folyt a diskurzus, hogyan és mennyi pénzzel támogassa az EU a Vlagyimir Putyinék által megtámadott országot. A magyar kormányfő szerint ezeknél a kérdéseknél akadt meg a vita tavaly decemberben. Emlékezetes, hogy akkor a magyar kormányfőt Olaf Scholz német kancellár küldte ki kávézni, miután az nem volt hajlandó megbékélni az ukrajnai támogatással.

A miniszterelnök szerint kormányának két aggálya volt; az egyik, hogy a Magyarországnak járó uniós pénzek „előbb-utóbb Ukrajnában kötnek ki„. A másik aggodalma az volt, hogy az EU túl hosszú távra és ellenőrizetlenül bocsátana forrásokat Ukrajna részére.

Tegnap éjszaka végül kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust (?), amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását; és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába

– jelentette ki zavaros nyilatkozatában Orbán Viktor, majd hozzáfűzte: „hosszú tárgyalás után” elfogadták az említett ajánlatot. Megjegyezte: a piacok már most pozitívan reagáltak a megállapodásra – amely egyébként valóban az egész EU javát szolgálja.

Itt a videó a miniszterelnök bejelentéséről:

Orbán győzelmi jelentésének ellenpontozásaként érdemes megjegyezni: nem sok választási lehetősége maradt a magyar kormányfőnek. A miniszterelnök ugyanis egyedül maradt az ukrajnai támogatást blokkoló álláspontjával, és kénytelen volt engedni a közösség másik, 26 államát vezető politikusoknak. A magyar kormányfő a csütörtöki tárgyalások bizonyos szakaszában – a decemberi akciójához hasonlóan – kivonult, és csak a voksolásra tért vissza. Ez a momentum is azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök elszigetelődött a vezető EU-s politikusok között.

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek