Nevettél már ma? Szijjártóék csigafeldolgozó (!) vállalkozást támogattak milliárdokkal

A feldolgozó azonban becsődölt.

Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet a kisvárdai csigafeldolgozóra. A korlátolt felelősségű társaság működését

2,5 milliárd forinttal támogatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium,

az üzem azonban időközben csődbe ment.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban.

„Futhat az állam a csigabizniszre adott milliárdok után

Miután beszámoltam a zalai lazactenyésztés tervének befuccsolásáról, felhívták a figyelmemet a kisvárdai csigaüzemre.

Ez is egy olyan beruházás, amelyhez milliárdokat adott az állam – a Külügy 2,5 milliárd forint támogatást, az állami Eximbank pedig még nagyjából 5 milliárd forint hitelt –, de a végén mégis csődbe ment az egész.

A »csigázás«, vagyis az éti csiga gyűjtése valaha elterjedt volt Magyarország szegény vidékein, és még némi feldolgozóipar is épült rá, hiszen Franciaországban kedvelt csemege a burgundi csiga. Aztán

jöttek az állami milliárdok, a csigabiznisz pedig bedőlt.

2019-ben még maga Seszták Miklós mutyiügyi miniszter, Kisvárda korlátlan ura adta át a Bourgogne Gastronomie Kft. új üzemét. 2021-ben aztán a cég csődvédelmet kért,

2022-ben pedig elrendelték a felszámolását.

A Külügyminisztérium szűkszavú válaszából kiderül, hogy ők már 2021-ben felmondták a támogatási szerződést. Viszont úgy tűnik, futnak a pénzük után, hiszen a 2,5 milliárd forint megtérülését a felszámolástól és egy ingatlan eladásától remélik.

Külön kérdés, hogy mi a helyzet az Eximbank hitelével. Ez ügyben természetesen megkeresem a bankot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumot, és persze a felszámolót is.

Az a kérdés viszont már csak költői, hogy miért kell a magyar kormánynak milliárdokkal támogatnia mindenféle őrült ötletet és reménytelen vállalkozásokat?

Ki lesz a felelős, ha nem sikerül visszaszerezni a támogatást és a hitelt? Ja, persze, felelős ebben az országban soha nincs…”

– írta.

(Hadházy Ákos/Facebook)

Valódi Hírek