Teljesen begőzölt Szentkirályi Alexandra: Felszólította az EU-t, hogy vegyék komolyan a demokráciát

Szerinte másfél millió ember képviseli a magyarok akaratát.

Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción – magyarázta a kormányszóvivő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szentkirályi Alexandra a kormány nevében köszönetet mondott annak a több mint másfél millió embernek, aki a konzultáción ismét „elmondta véleményét a legfontosabb aktuális kérdésekről”.

Kijelentette: a választ adók elsöprő többsége hitet tett Magyarország szuverenitása, függetlensége mellett, egyben az emberek jelezték, hogy

„ők akarnak dönteni a saját sorsukról”,

nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. „Nyilvánvalóvá” tették azt is, hogy „nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat” – magyarázta a kormányszóvivő.

Azt mondta, egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz „az emberek felhatalmazása”, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában „nem hallják meg az emberek hangját”, ezért a választók kénytelenek olykor „traktorokon elvinni” a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, „nem kell az ajtókon dörömbölni” – fogalmazott.

Úgy vélekedett: a jelek szerint „Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét”, mert „esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni”. A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját – mondta.

Szentkirályi Alexandra úgy látja, mára bebizonyosodott, hogy „mindenféle jogállamisági és egyéb köntösbe bújtatottan” arról van szó, hogy „a magyarok határozott migrációellenes álláspontját és LMBTQ-propaganda ellenes álláspontját

támadja Brüsszel a magyaroknak járó pénzek visszatartásával”.

Viszont – folytatta – vannak olyan kérdések, amelyekben egyszerűen nem engednek, „ami nem pénzkérdés”; most pedig „egy szűk brüsszeli politikavezérelt elit véleménye áll másfél millió magyar szavával szemben”.

A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a nemzeti konzultáció eredménye révén a politikai játszmák helyett Brüsszel visszatalál a saját szerepéhez, ami „a tagállamok által meghatározott prioritások végrehajtása” lenne.

Az Európai Tanács jövő heti rendkívüli ülésére – ahol az Ukrajnának biztosítandó 50 milliárd euróról is döntés születhet – a „magyar miniszterelnök a hátizsákjában másfél millió magyar ember véleményét” fogja magával vinni; a magyar emberek akarata pedig „egyértelműen a béke felé” irányuló lépéseket jelenti – fejtegette.

„Ha Brüsszel komolyan veszi a demokráciát,

és azt, hogy az európai polgárok érdekéért dolgozik, akkor nem söpörheti le az asztalról a nemzeti konzultáció eredményét, a magyarok akaratát, amelyet a kormány képvisel majd”

– mondta Szentkirályi Alexandra.

(MTI)

Valódi Hírek