Készülj a tavaszra: Kertrendezési tippek a profiktól!

Amikor az arcodon érzed az egyre erősebben simogató napsugarakat, a pulóver is lassan lekéredzkedik rólad, akkor eljön a kerti munkák ideje is. Készülj a tavaszra, ne halogasd a kertrendezési feladatokat.

Ideje például bekapcsolni az öntözőrendszert, vagy minimum felhozni a pincéből a kerti tömlőket! Sokan esnek a tavasz közeledtével abba a hibába, hogy elodázzák a kerti feladatokat, majd elkezdenek kapkodni, félve attól, hogy valamilyen munka elmarad. Semmi gond, de azért érdemes a feladatokat átgondolni és ütemezni már február környékén.

A tavasz a természet csodája. Az élet ilyenkor utat tör magának és napról napra gyönyörködhetünk a változó, zöldülő természetben. Bizonyára Te is alig várod, hogy végre kimehess a szabadba és elkezdj szöszmötölni a kerti virágokkal, figyelni a tulipánokat, a fákon megjelenő első leveleket.

Kertrendezés tavasszal

Két fő tevékenység jellemzi a tavaszi munkálatokat. Egyrészt fontos a meglévő növények megfelelő ápolása, másrészt imádjuk a kertünket új növényekkel díszíteni, folyamatosan kísérletezni.

Sok növény esetében fontos a téliesítés, hogy ne fagyjanak el, hát most tavasszal eljön az ideje ezeket a burkolatokat eltávolítani, hiszen a növények végre élvezhetik a nap melengető sugarait. Azért vigyázzunk, mert a hajnali fagyok még jelentkezhetnek, tehát ne kapkodjuk el ezt a munkafázist.

Sok növény esetében a tavaszi metszés felfrissíti az ébredező hajtásokat, erőt ad a növénynek. A fák, cserjék és az évelő növények esetében az első és legfontosabb tevékenység tehát a metszés. Fontos feladat, hiszen a metszéssel alapozod meg az adott növény számára az idei évet. A metszéssel legalább annyi kárt is okozhatsz, mint amennyi segítséget jelenthet a növénynek, szóval ezt is tanulni kell, ne vágj bele kellő ismeretek nélkül.

A tavaszi metszésnél nagyon vigyázz arra, hogy várd meg a fagyok elmúltát. Érdemes kicsit türelmesnek lenni, mert még márciusban is szokott lenni fagy, ne tegyük ki ennek a frissen vágott növényeinket. Amire még érdemes oda figyelni, az a megkésett metszés: amikor már megpattantak a rügyek, vége a metszési szezonnak, ekkor már nem szabad hozzákezdeni ehhez a művelethez.

A tavaszi gyepszellőztetés is fontos teendő, hiszen ezzel ébresztjük a pázsitot. Ezt azonban mindenképpen előzze meg egy fűnyírás, ez a növény megújulásának nagy elősegítője. A gyeptakaró lazítása történhet gyepszellőztető géppel (ha nagyobb a terület) vagy egyszerűen csak gereblyézéssel. A gereblye hasznos eszköz minden évszakban, hiszen ezzel gyűjthetjük össze az elszáradt, lehullott növényeket, leveleket.

Tavasszal kell gondolnod a meglévő gyeptakaró új maggal történő dúsítására is, de amennyiben még nincs szép gyep a kertedben, akkor a tavasz a legjobb alkalom a fűmag elvetésére. Fontos, hogy a talajadottságoknak, a használatnak leginkább megfelelő fűmagot válassz, mert már itt eldől, hogy mire számíthatsz.

A kora tavaszi időszak fontos tennivalója továbbá a lemosó permetezés is. Ezt a metszést követően kell elvégezni úgy, hogy a permetlével lemossuk a növény ágait, törzsét. Ezzel megelőzheted a súlyos károkat okozó betegségeket és elpusztíthatod a kártevőket. Fontos feladat tavasszal a talajerő utánpótlás, vagyis a trágyázás is.

De lássuk a tavaszi munkálatok másik fontos területét, a kert alakítását, új növények ültetését. Sokan bajlódnak a magról hajtatással, szeretik az ezzel való bíbelődést, mások már kifejlett növényeket, fákat vásárolnak és ültetnek el.

A legfontosabb az, hogy a kert legyen öröm, élvezd a szabadban elvégzett munkát, a kert szépülésének látványát. Ne csak a munkára koncentrálj, legyen időd a pihenésre, leülésre és a természet csodáinak megfigyelésére is.

Valódi Hírek