Dobrev Klára: A magyar dolgozók védelmében szigorítani kell a vendégmunkásokra vonatkozó szabályokat (+videó)

Jelezte, teljes tévút az Orbán-kormány politikája.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége pénteken. A Demokratikus Koalíció árnyékkormányának vezetőjét többek között kérdezték a Magyarországra érkező vendégmunkásokról is.

Dobrev Klára elmondta, az üggyel kapcsolatban folytatott egyeztetéseket a szakszervezeti vezetőkkel, akik arról számoltak be, hogy az elmúlt egy évben tömegével jelentek meg Magyarországon harmadik országból érkező vendégmunkások. Szörnyű történeteket mesélnek – tette hozzá.

Egész egyszerűen

a magyar munkaerőnek az az ereje, hogy tisztességes bérért tudjon küzdeni, az gyakorlatilag megszűnt

– hívta fel a figyelmet Dobrev Klára, hozzátéve: minden egyes leépítésnél a magyar munkavállalókat hamarabb bocsátják el, mint a vendégmunkásokat.

A politikus szerint ennek a jelenségnek több oka is van: a vendégmunkások határozott idejű – 2 éves – szerződéssel érkeznek Magyarországra, így őket elküldeni drágább, mint a magyar munkaerőt. Ezenfelül az érkező vendégmunkások egészségi állapota messze jobb, mint a magyar dolgozóké, így ez a szempont is szerepet játszhat a munkaadók döntéseiben.

Hangsúlyozta,

annyira előnytelenné vált ez a versenyhelyzet, hogy ebből a magyar munkaerő „nem jön ki jól”.

„Márpedig szerintem a magyar kormánynak, a magyar politikusnak elsőrangú felelőssége a magyar emberek felé van, a magyar munkaerő felé”

– húzta alá Dobrev Klára, aki hozzátette: mindez azért van, mert Orbán Viktorék kormánya az elmúlt 13 év alatt „ráállt az olcsó kiszolgáltatott munkaerő gazdaságpolitikájára”.

„Ez egy teljes tévút!

És ahelyett, hogy ezen korrigálna, még be is hozza az akkumulátorgyárakkal azokat a beruházókat, akik még olcsóbb munkaerővel akarnak majd termelni, még több vendégmunkást behozva az országba”

– fogalmazott.

Dobrev Klára szerint szigorítani kell a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozásokat, ugyanis a jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy tömegessé vált az a jelenség, hogy betanítja a magyar munkaerő a vendégmunkást, és utána pedig kirúgják őt.

  • Nincsen munkaügyi ellenőrzés – egyáltalán.
  • Szigorítani kellene azt is, hogy milyen körülmények között laknak a vendégmunkások, hiszen – mutatott rá – minél rosszabb körülmények között élnek Magyarországon, annál olcsóbban tudják őket foglalkoztatni.
  • Szigorítani kellene azt a lehetőséget, hogy olyan vállalkozók, olyan munkaadók hozzanak be vendégmunkásokat, akik adott esetben érdekeltek a magyar dolgozók elbocsátásában.
  • A munkaerőpiaci-felügyeletet meg kell erősíteni

– sorolta.

Dobrev Klára jelezte, hogy a szakszervezetekkel való beszélgetéseiből az derült ki, hogy

az elkövetkezendő másfél-két évben drámai helyzet fog előállni.

„Mint egy vadnyugati kapitalizmus. Nagyjából így néz ki a valóságban mindaz, amit a magyar kormány létrehozott itt”

– jelentette ki, hozzátéve: az akkumulátorgyárak pedig csak tovább súlyosbítják a problémákat.

Közölte:

a magyar kormány az elmúlt több mint tíz év során rasszista módon uszított mindenki ellen,

akinek adott esetben sötétebb a bőre. Most pedig belekeveredett abba a bajba, hogy akkor hogyan tudják behozni az oligarcháiknak ezeket az embereket dolgozni – tette hozzá.

„Én azt látom, hogy ész és értelem nélkül elindultak egy irányba, és

ebből nagyon komoly feszültségek lesznek az elkövetkezendő időkben”

– hívta fel a figyelmet.

A magyar miniszterelnök EU-s (le)szerepléseivel kapcsolatban elmondta: szégyenkezik amiatt, hogy egyszerűen mindenki átlép Orbán Viktoron. Hozzátette, nemcsak az uniós tagállamok képviselői nézik levegőnek a magyar kormányfőt, hanem még a szövetségesnek tartott törökök vagy oroszok is teljesen semmibe veszik.

Mint mondta, a szuverenitására nagyon büszke miniszterelnök, abba a helyzetbe navigálta bele magát, hogy ott, ahol egyébként szuverének lehetnénk, – ahol beleszólhatnánk a legfontosabb dolgokba –, ott teljesen elszigetelte magát.

Videó:

Valódi Hírek