Kiszivárgott: Bíróság elé citálhatják Magyarországot, bukhatjuk az EU-s pénzt

Jövő héten döntenek.

Február 1-jén szavazhat az Európai Parlament jogi bizottsága arról, hogy a képviselők az Európai Unió bírósága elé citálják-e az Európai Bizottságot (EB), amiért tavaly decemberben felszabadított Magyarország számára 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást – értesült a nepszava.hu.

Megírtuk, hogy decemberben az Európai Bizottság feloldotta a kohéziós források kifizetését, miután úgy ítélték meg, hogy az igazságügyi reform feltételeinek a magyar kormány eleget tett, ugyanakkor a jogállamisági eljárás miatt még mindig visszatart 6,35 milliárd eurónyi uniós forrást, mert nem teljesült az eljárás lezárásához szükséges 17 feltétel.

Emlékeztettek, Orbán Viktor kormányának egy éve volt ezen feltételek teljesítésére, de egyelőre az uniós végrehajtó testületet nem adott tájékoztatást arról, hogy ez bekövetkezett volna. Azt írták, az Európai Bizottság így ennek hiányában végezte el az új értékelését, és a friss jelentéséből kiderült:

még számos pontnál vár lépéseket a magyar kabinettől.

Az EP értékelése szerint a biztosi kollégium úgy ítélt oda több mint 10 milliárd eurót Magyarországnak, hogy a nemzeti hatóságok nem hajtották végre maradéktalanul a cserében elvárt igazságügyi reformot.

Bár több korrekciós intézkedés esetében sikerült a kötelezettségvállalásoknak eleget tenni, vannak „hiányosságok”:

  • az Integritás Hatóság éves jelentései alapján továbbra is fennmaradnak jelentős gyengeségek,
  • kockázatok
  • és hiányosságok,
  • különösen a közbeszerzések,
  • az ügyészségi munka hatékonysága
  • és a korrupció elleni küzdelem terén.

Az Európai Parlament jogi szolgálata jelenleg elemzi az EB határozatát, és szakvéleményét a jövő hét közepén terjeszti a jogi szakbizottság elé. A képviselők ennek figyelembevételével döntenek a bírósági eljárás elindításáról február elsején. Ha keresetet indítanak,

nagy valószínűséggel a 10,2 milliárdról szóló verdikt megsemmisítését fogják kérni.

Valódi Hírek