Orbán minisztere bejelentette: Magyarország végképp behódol a kommunista Kínának

Újabb keleti nyitás?

Magyarország tovább erősíti az agrárkapcsolatait Kínával – közölte az Agrárminisztérium (AM).

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Kína és Magyarország közötti mezőgazdasági és kereskedelmi együttműködés tovább erősödjön, és ennek fontos mérföldköve lenne,

ha Kína elfogadná a regionalizációt mind a madárinfluenza, mind a sertéspestis tekintetében”

– jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki szerdán hivatalában fogadta Ma Johsziang kínai agrár- és vidékfejlesztési miniszterhelyettest.

Az Agrárminisztérium szerint

a kínai piacon a magyar prémium élelmiszertermékek népszerűek,

a közép-európai országok közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.

Nagy emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 75. évfordulóját, amely – fogalmazott – „remek alkalmat termet” a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és továbbfejlesztésére.

„Emellett pedig az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel a két ország együttműködését tovább tudjuk mélyíteni. Kína ugyanis kiemelt partner Magyarország számára”

– rögzítették közleményükben.

Nagy István kitért arra is, hogy a keleti ország szerinte a világgazdaság egyik legmeghatározóbb szereplője,

„ezért kiemelt figyelmet fordítunk a kétoldalú partnerségre”.

Azt mondta, a magyar termékek mennyiségi szempontok szerint nem tudnak a kínai piacon versenyezni, de a prémium termékek megállják a helyüket. A miniszter példaként említette a libamájat, a tokaji aszút, a mangalicát és a tollat.

Kínába a régióból Magyarország rendelkezik a legtöbb exportengedéllyel, amely a sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhúsra, illetve az élő lóra, tejre, valamint búzára is kiterjed. Tavaly pedig aláírták a nyersgyapjú protokollt is – tudatta.

Nagy kiemelte: Magyarország a vetőmag-nemesítés és -előállítás tekintetében mind minőségi, mind pedig mennyiségi szempontból is a világ élmezőnyébe tartozik. Emellett az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás területén rendelkezik Magyarország olyan tapasztalatokkal a technológia és a kutatás-fejlesztés területén, amelyeket készek vagyunk megosztani – ismertette a miniszter.

A találkozón beszéltek a madárinfluenza és a sertéspestis okán az állategészségügyi kérdésekről is. A magyar külkereskedelem szempontjából komoly előrelépés lenne, ha ezen a területen Kína is elfogadná a regionalizációt.

Ennek érdekében az országos főállatorvos egy szakértői delegációt fogad februárban a kínai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumból, akiknek előadást tart a magyar állategészségügyi rendszer felépítéséről,

valamint a magyar hatóság járványügyi intézkedéseiről is.

Nagy István szerint tudományos, oktatási és technológiai együttműködés területén is tovább tudjuk erősíteni az együttműködést a két ország között. Erre jó alapot teremthet például a Magyar–Kínai Élelmiszerbiztonsági Kutatóközpont is – magyarázta.

„Magyarország pedig Kína számára kapu akar lenni a régióban,

ezért Kínának is érdemes együttműködnie hazánkkal az agrárium, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén is”

mondta a miniszter.

(via MTI)

Valódi Hírek