Készülhetnek a fővárosiak: Jelentős változások lesznek péntektől a budapesti közlekedésben

Módosul a menetrend.

Beszámoltunk róla, hogy a BKK január 19-étől, péntektől fokozatosan bevezeti minden autóbusz- és trolibuszjáratán az elsőajtós felszállási rendet este nyolc óra után. A kivételt a Rákóczi úton járó, nagy forgalmú járatok jelentik majd; azokon kívül az összes gumikerekű járművön életbe léptetik a – többek között Grazban is működő – rendszert az utasok biztonságérzetének növelése, valamint a bliccelések csökkentése érdekében.

Péntektől nem csupán a fenti változás lép életbe: a közlekedési társaság közleménye szerint az átalakult utazási szokásokhoz igazítja menetrendjét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK): január 19-étől, péntektől a hétfői és pénteki csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét elején (hétfőn), illetve a hét végén (pénteken) is kisebb, körülbelül 5 százalékkal alacsonyabb forgalom jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel.

A BKK úgy döntött, hogy január 19-től, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja – írták, hozzátéve, hogy hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek,

legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd.

Ezekre példa a 20E, amely 4-5 perc helyett 5 perc, vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként – fűzték hozzá.

Közölték azt is, hogy február 5-től bővülnek Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolatai: változik a 298-as busz menetrendje, valamint elindul az új, 275-ös autóbuszjárat Rákoscsaba-Újtelep térségében.

A BKK azt írta, a felszabaduló erőforrásokat teljes mértékben hálózati fejlesztésre fordítják.

Hozzátették azt is, tavaly több szinten – többek között a szakmai civil szervezetek részvételével – zajló egyeztetések előzték meg az életbe lépő menetrendváltozást, annak tartalmát az érintettek megismerték és alapvetően egyetértettek vele.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek