Ettől jól bepöccen majd Orbán: Novák Katalin meglepő dolgokat mondott a kormány egyik legfőbb szövetségeséről

Érdekes!

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját – jelentette ki Novák Katalin szerdán délelőtt a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén.

A köztársasági elnök a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, közölte:

Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben,

és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk – mondta Novák Katalin.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, a politikus azt mondta:

Oroszország nem győzhet.

A magyar államfő saját bevallása szerint mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták.

„Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont”

– fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette, hogy Magyarországot – földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt – nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

A háború és az agresszió soha nem lehet megoldás – mondta, megjegyezve, hogy Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyaroroszág is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke.

Mint írtuk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán közölte: bár örülne, ha a tagállamok egyhangú döntést hoznának, a bizottság készen áll arra, hogy

Magyarország nélkül is támogassa Ukrajnát a jövőben.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek