Csák Jánosék tiszta vizet öntöttek a pohárba: Elképesztő részlet bukott ki a béremelésekről

Ennek nem lesz jó vége.

Ahogy írtuk, a pedagógusoknak ígért, átlagosan 32,2 százalékos béremelésből sikerült kihagyni 24 ezer szakképzésben dolgozót.

Gulyás Gergely állításával ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatók

nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből

– jelezték a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetői január elején.

Ugyanakkor Gulyás Gergely az atv.hu-n december 31-én megjelent interjújában azt mondta, a béremelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozik.

Csák János minisztériuma végre lépett: elárulták, hogyan és mekkora béremelést kaphatnak a „kifelejtett” dolgozók. A bejelentés azonban arcpirítóra sikeredett:

a szakképzési oktatók fizetését aszerint emelik, hogyan teljesítettek tavaly.

A fentiek értelmében a köznevelésben tanító pedagógusokkal ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatóknál már az elmúlt évi teljesítményüktől is függ, hogy milyen arányban részesülhetnek a januártól megígért béremelésből.

A köznevelésben dolgozó pedagógusok esetében már egy kormányrendelet is rögzíti az átlag 32,2 százalékos bértömegemelés tényét. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a nepszava.hu megkeresésére küldött válaszából kiderült, hogy

a közneveléstől eltérően a szakképzés oktatóit a Munka Törvénykönyve szerinti foglalkoztatják,

így a béremelés végrehajtásához nincs szükség kormányrendeletre.

A PSZ azonban jelezte: aggasztó tapasztalataik vannak a tavalyi teljesítményértékeléssel kapcsolatban.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője is azt mondta, hogy a teljesítményértékelés módszertana eltér az egyes szakképző intézményekben, nem átlátható, és nincs összefüggés az értékelés és a valós teljesítmény között.

Valódi Hírek