Mit művel Tiborcz István? Egészen váratlan helyen tűnt fel Orbán veje

Dagad a buksza.

Mint írtuk, Tiborcz István cége, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. 2022 végén megvette Jellinek Dánieltől a Geraldton Invest Zrt-t, amelyhez több pláza is tartozik.

A Geraldton megvásárlása után a két üzletember együtt osztozik a GSZ-Monument Kft.-n, amelyhez olyan bevásárlóközpontok is tartoznak, mint a Duna Pláza, Corvin Pláza, a székesfehérvári Alba Pláza, a Győr Pláza és a Miskolc Pláza.

Az ingatlanbiznisz azonban nem áll meg az országhatárnál: a miniszterelnöki vő dél felé terjeszkedik.

Immár Tiborcz Istváné a belgrádi irodapiac tíz százaléka.

A tizenegy épületből álló, 122 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) került Tiborczhoz – Jellinek Dánielen keresztül.

A Forbes szerb nyelvű kiadása a múlt héten szellőztette meg, hogy a Diófa Fund Management több irodaházat vásárolt Új-Belgrádban. Ez az alap annak a csoportnak a tagja, amely Orbán Viktor vejének érdekeltségi körébe tartozik.

A hatalmas belgrádi ingatlanszerzés érdekessége, hogy azt a Magyar Nemzeti Bank játszotta át a miniszterelnök vejének.

Az MNB 2014-ben hozta létre a Pallas Athéné Alapítványt, amelybe mintegy 260 milliárd forint közpénzt pumpált. Az alapítvány vagyonkezelését az Optima Zrt.-re bízta. Ez a cég 2020-ban szerezte meg a GTC Globe Trade Centre S.A. feletti irányítást, amelynek több mint 60 százalékos tulajdonosa.

A GTC birtokában volt a 122 ezer négyzetméteres belgrádi portfólió egészen 2021-ig, amikor azt eladták a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek Csoportnak közel 100 milliárd forintért.

Az Indotek akkor még „hosszú távú” befektetésről beszélt, ám tavaly decemberben mégis megvált a befektetéstől: eladta Tiborcz Istvánnak a belgrádi ingatlanokat.

(szabadeuropa.hu nyomán)

Valódi Hírek