Kókuszolaj a terhesség alatt – igen vagy nem?

A várandósság során a nő teste rengeteg változáson megy keresztül, és egy sor dologra oda kell figyelnie. Onnantól kezdve nem ehet és ihat akármit, így sokszor felmerül benne a kérdés bizonyos egészséges összetevőkkel kapcsolatban, hogy azt vajon lehet-e fogyasztani?

Ebben a cikkben a kókuszolajról ejtünk néhány szót, hiszen az egészséges életmód elkötelezettjei esküsznek arra, hogy a napraforgó- és más növényi olajok legjobb alternatívája a kókuszolaj. A Biobarátnál is kapható kókuszolaj megvásárlása előtt mi is utánanéztünk a dolgoknak. Mire használható, hogyan válik be várandósság esetén, és milyen meglepő felhasználási területei vannak még?

Mire használható a kókuszolaj?

A kókuszdióból sajtolással és különböző technikák segítségével gondosan kinyert olajat ugyanazokban az ételekben és süteményekben használhatjuk fel, melyben más étkezési olajat használtunk volna. Azzal a különbséggel, hogy sokkal egészségesebb lesz a végeredmény. Vegetáriánus és vegán étrendet fogyasztó emberek is bátran fogyaszthatják, mivel nincsen bennük adalékanyag – ezt persze érdemes azért ellenőrizni a címkén.

Készíthetünk segítségével serpenyőben, sütőben is ételeket, ilyenkor fontos azért megbizonyosodni arról, hogy a márka és a kókuszolaj (más néven kókuszzsír) típusa előnyös-e az aktuális használathoz. Továbbá nem szabad elfelejteni az enyhén kókuszos mellékízt sem, ami van, akit zavarhat.

Extraszűz, finomított és finomítatlan, valamint hidrogénezett verziói is léteznek a kókuszolajnak, illetve kapható bio változat is a boltokban.

Fogyasztható terhesség alatt a kókuszolaj?

A válasz: igen, de érdemes megkérdezni mindenképp a szülészt, nőgyógyászt a használatról. Mivel vitaminokban gazdag, például tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint niacint.

Tele van ásványi anyagokkal, többek között kálciummal, cinkkel, vassal, nátriummal, foszforral, káliummal és magnéziummal is, így külsőleg való alkalmazása is előnyös. Kenegethetjük vele a terhespocakot, hogy fokozzuk a bőr rugalmasságát, és a megjelenő striákat halványítsuk. Amikor pedig már megszületett a kisbaba, a koszmó eltávolítására és popsikenőcsnek is használhatjuk.

Mire jó még a kókuszolaj?

Felturbózhatjuk vele a reggeli kávénkat is, ami ezáltal krémesebb és energiadúsabb lesz, de a sütés-főzésen túl arcápolásra, sminkeltávolításra is szokták használni. Ezenkívül tápláló pakolásként alkalmazhatjuk a hajra, de beválik herpesz ellen, bőrproblémák, napégés, bőrszárazság kezelésére vagy sebgyógyulás támogatása esetén is. Ehhez a drogériás változatot keressük, ne azt, amit élelmiszerboltokban kaphatunk.

Valamint egy meglepő, de annál inkább bevált területe a hálószoba, ahol természetes síkosítóként is bevethető a kókuszolaj. Vigyázzunk azonban, mert oldja a latexet! Ilyenkor tehát ne latex alapú óvszerrel védekezzünk, hanem poliuretánból készült verzióval, vagy válasszunk másféle védekezési módot.