Elképesztő botrány: Már most fáznak a gyerekek az iskolákban, a legtöbb helyen 18 fokra sem tudnak befűteni

„Jó lesz ha hozzászokunk a 10 és 15 fok közötti hőmérséklethez” — írta egy diák.

A kormány bejelentése után, miszerint a középiskolákban minimum 18, az általános iskolákban pedig minimum 20 fokos hőmérsékletet kell majd biztosítani, ellepték a közösségi oldalakat a felháborodott szülők kommentjei — írta Blikk. Sokan arról számoltak be, hogy gyermekeik már most nagykabátban vagy betakarva ülnek a tanteremben, olyan hideg van.

A kormányzati döntés értelmében 2022. október 1-jétől a köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 fokot kell biztosítani, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása és oktatása zajlik, ott legalább 20 fokot hőmérsékletet írtak elő.

Az ősz beköszöntével a lehűlés miatt egyre több otthonban kellett bekapcsolni a fűtést, a rezsiválság miatt azonban a legtöbbeknek figyelniük kell, hogy mennyi energiát használnak fel. Sok szülő már most aggódik a határozat miatt, Facebook-csoportokban pedig özönlenek a hozzászólások arról, hogy a gyerekek már most nagykabátban, takaróban kénytelenek ülni az iskolákban.

Egyik csoportban például egy anyuka megosztotta gyermeke iskolaigazgatójának fűtéssel kapcsolatos levelét, amire azonnal érkezett több száz hozzászólás:

„A fűtés útján biztosított léghőmérséklet nem haladhatja meg a 20 Celsius-fokot, amennyiben a külső hőmérséklet alakulása a fűtést nem indokolja, kötelező a fűtést leállítani. Az előírások betartása az intézményvezető felelőssége. Kérem a Kedves Szülőket, hogy ennek értelmében

legyenek szívesek gyermekeik számára megfelelő ruházatot biztosítani, a székekre ülőpárna, a tornaterembe hosszú sportfelszerelés javasolt”

— olvasható a levélben.

A levél miatt sokan kifogásolták, hogy a rendelet alapján a minimum hőmérsékletnek kell 20 foknak lennie az általános iskolákban és nem a maximumnak, így ez alapján valószínű lehet, hogy több iskolaigazgató is félreérthette a fűtéssel kapcsolatos intézkedéseket, aminek az iskolás gyerekek lesznek elszenvedői, ugyanis sok gyerek már most fázik az iskolában.

A bejegyzésre az anyukákon kívül, a diákok is reagáltak, akik már most szeptember vége fele jelezték, hogy fáznak az iskolában:

„A lányaim ma szétfagytak a középiskolában. Egész este azon gondolkodtam mit tudok tenni, mert a pléd, székpárna, főleg hogy vándorolnak ciki! Mondtam nekik addig ciki, míg a többiek is el nem kezdik bevinni ezeket a suliba. Sí aláöltözetet rendeltem végül, meg poncsókat, fekete polifómból meg vágtam nekik összetekerhető székpárnát. Termoszban forró tea. Egyelőre ennyit tudok tenni, míg be nem viszik a plédet. Borzasztó ez a helyzet. Még a belül szőrös házi csizmát nem tudtam rájuk beszélni váltócipőnek, de szerintem pár átfagyoskodott nap után felveszik azt is. Mondtam nekik, hogy ők fogják diktálni az új divatot”

— számolt be az abszurd helyzetről egy kétségbeesett édesanya.

A szülőkön kívül maguk a diákok is komoly problémákról írtak:

„Jelenleg, állítólag 20-21 fok van a tanteremben, ami az én osztálytermemben ahol nem záródnak rendesen az ablakok, 15-16 foknak érzékelhető. Pár lány osztálytársam és én vékony plédekkel ülünk takarjuk be a derekunkat különben felfáznánk illetve megfáznánk”

— számolt be róla egy diák.

Egy másik anyuka így írt:

„Én most kattogok, innen hogyan tovább és neten bújom a pulóverek, vastag nadrágok, mellények, harisnyák, trikók listáját. Ha a gyereket nem engedem iskolába, megbüntetnek… Ha engedem akkor meg 3 naponta lesz itthon valamelyik betegen..”

Egy másik aggódó szülő így írt:

„Két iskolás és egy ovis kislány anyukájaként komoly fejtörést okoznak ezzel. Szívem szerint kivenném a sulisokat teljesen”.

Több hozzászóló diák is arról számolt be, hogy őket már arról tájékoztatták,

ne is reménykedjenek abban, hogy akár 18 fokig is fel tudják majd fűteni télen az iskolájukat.

„Én pont ma voltam suliban, estin 16 órától. Két napja már eleve írták, hogy hozzunk kabátot, plédet stb. mert nagyon hideg van 16 fok. Hát 18 óra felé már én is kabátban ültem… A városban elindították a távhőt csak az iskola még nem kérte külön. De nem hiszem, hogy 18 foknál több lesz akkor sem, régi épület, korszerűtlen is és spórolniuk is kell…”

— fogalmazott iskolája helyzetéről egy tanuló.

Egy másik diák így írt:

„Én diákként írok a posztod alá. Velünk közölték a suliban (9.es vagyok, technikum) hogy

jó lesz ha hozzászokunk a 10(!!!!) és 15 fok közötti hőmérséklethez mert télen sem lesz több a suliban, szóval erről ennyit…”.

Sok hozzászóló erősen kritizálta a kormányzati döntést és sötét középkornak nevezte a jelenlegi helyzetet:

„Welcome to 2022….Sötét középkor újragondolva… Mi meg azt hittük anno, hogy mire elérjük ezt az évet, repülő autók lesznek… Erre meg fával fűtünk (persze csak akkor ha már jégcsap lóg a nedvesebb testrészekről), sötétben mászkálunk mert k#va drága a villany, boltba csak azért járunk hogy teszteljük, fel tud-e gyorsulni a pulzusunk az árak láttán legalább, mert a nagy mindennapi gürizésben mástól már nem is sikerül…”.

Egy másik hozzászóló így írt:

„Jajj úgy várom már a jövő évet, mert Magyarország maga a Karácsony: tudod hogy valamit kapni fogsz, de sosem tudod hogy mit, és ha kapsz is, általában olyat hogy nem tudsz örülni neki…. „.

A rendelet a diákokat és a szülőket egyaránt megrázta, de a közoktatási intézményekben dolgozókat is érinti. Közülük többen szintén hangot adtak véleményüknek.

Egy tanár így írt:

„Nyolcadik éve tanítok kicsiket, imádom a munkám. Az oktatás számtalan problémájával szembesültem már….de valahogy a szülők többsége »csak« annyit érzékelt ezekből a problémákból, hogy a gyereke túlterhelt, azonban ez eddig nem volt még akkora baj számukra, hogy bárki is felemelje a hangját. És igaz a tanterem hőmérséklete nem feltétlenül oktatásügy, bár befolyásolja a minőségi munkát… talán ez a helyzet majd rávilágít a többi bajra is, és a szülők szeme felnyílik. Persze mint mindig, ebben az esetben is vannak kivételek.

Bízom benne, hogy most már nyílik az a bicska mindenkinek a zsebében, mert amerre tartunk az egyenesen szörnyű”.

(blikk.hu)

Valódi Hírek