Videóval: Szijjártó már dörzsöli a tenyerét; kibökte az Orbán-kormány nagy tervét

Elárult pár részletet a magyar soros elnökségi programról is.

Magyarországnak a méretén és az erején felül is szerepe lehet az idei remélt politikai fordulatban„, hiszen

az év második felében hazánk látja majd el az Európai Unió soros elnöki tisztségét

– emlékeztetett Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután Filip Ivanović montenegrói külügyminiszterrel aláírtak egy, a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium és Montenegró Kultúráért és Médiáért Felelős Minisztériuma között létrejött megállapodást. A dokumentum a 2024 és 2027 közötti időszakban megvalósuló kulturális együttműködési programot taglalja.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a magyar külpolitika egyik elsődleges prioritása

az Európai Unió bővítésének gyorsítása a Nyugat-Balkán irányába.

Megjegyzés: Nem mellesleges szempont a magyar kabinet számára, hogy a nyugat-balkáni országokban szinte kivétel nélkül az Orbán-kormánnyal szövetséges kabinetek dolgoznak.

Mint fogalmazott, 2024 sorsdöntő lesz, válságok és háborúk sújtják a világot, az idei év pedig a politika „Super Bowl”-jának (az amerikaifutball-bajnokság nagydöntője – a szerk.) is nevezhető, mert soha ennyi választás egyetlen esztendő leforgása alatt még nem volt a láthatáron, mint most.

A magyar soros elnökségi program szerint a kormány a közösség bővítésére, a folyamat gyorsítására is fog koncentrálni, ennek egyik kulcsszereplője pedig Montenegró, az ország ugyanis jelenleg a legtöbb megnyitott tárgyalási fejezettel rendelkezik a csatlakozási folyamat tekintetében – részletezte a politikus.

A kormány meglátása szerint az EU folyamatosan gyengül, ezt Szijjártó a világgazdasági teljesítményből való részesedéssel, annak ranglistájával magyarázta – a közösség a harmadik helyen állt 2023-ban.

A kabinet szerint az Uniónak új lendületre és ambíciókra van szüksége, ezt pedig a Nyugat-Balkán biztosíthatná. A bővítéssel összefüggésben Szijjártó megjegyezte: szerintük sok ország képmutató a kérdést illetően.

Mint közölte,

január végén kormányközi találkozóra kerül sor Montenegró és az Európai Bizottság között.

A magyar–montenegrói gazdasági kapcsolatokról úgy vélekedett: két kulcságazatban, a bankszektorban és a távközlési ágazatban is a magyar vállalatok vezető szerepet játszanak Montenegróban.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek