Mi a frász történik? Orbánék rászálltak a Facebook-felhasználókra

Már ott sem vagyunk biztonságban?

A magyar hatóságok fél év alatt annyi információt kértek a Facebook-felhasználókról, mint 2021-ben egész évben.

A Meta kedden tette közzé a 2023 januárja és júniusa között hozzájuk beérkezett állami, hatósági adatkérésekkel kapcsolatos jelentését, és kiderült, hogy rekordmennyiségű információt akartak megszerezni a felhasználókról a világ kormányai és intézményei.

A Facebook-felhasználókkal kapcsolatos adatokat bűnügyi nyomozások, terrorelhárítási tevékenységek, bírósági eljárások és kiberbiztonsági fenyegetések kezelése esetén adhatja ki a Meta. Az adatkéréshez az esetek túlnyomó többségében a személyes adatokra kíváncsi hatóságoknak jogi eljárásokat kell követniük, például házkutatási parancsot, illetve bírósági végzést kell beszerezniük.

A jelentésből kiderül, hogy a magyar hatóságok egyre többször kérnek adatokat a felhasználókról:

míg 2022-ben 1224, 2023 első félévében már 1030 esetben kértek ki személyes adatokat.

Azt nem közölték, hogy ezeket milyen jogcímen küldték be a magyar hatóságok, mindössze annyi derült ki, hogy 13 esetben kaptak sürgős, vészhelyzeti kérvényt.

Azt viszont megtudhattuk, hogy az esetek több mint felében, pontosan

50,63 százalékában visszadobták a magyar hatóságok kérvényeit.

Ez az arány az európai uniós országokkal összehasonlítva lesújtó képet fest a magyar állami szervek munkájáról: Csehországnak 77,23 százalékban, a franciáknak pedig 84,2 százalékban küldtek profilinformációkat a Metától. Ami azt feltételezi, hogy az Orbán-kormány olyan esetekben is hozzá akar férni a személyes adatainkhoz, amikor ezt nem indokolja bűncselekmény.

(via portfolio.hu)

Valódi Hírek