IDEA: Az Orbán-kormány politikája elvezethet az EU-ból való kilépéshez a 30 év alattiak többsége szerint

Vajon mit szól a felmérés eredményéhez a kormányfő?

Már a decemberi EU-s csúcstalálkozó előtt is azok voltak többen a magyar felnőttek között, akik szerint reális esély van arra, hogy az Orbán Viktor által képviselt politika az Európai Unióból való kilépéshez vezetheti Magyarországot – ez derült ki az IDEA Intézet által 2023 decemberében végzett vizsgálat eredményéből.

Az IDEA Intézet decemberi vizsgálatában arra volt kíváncsi: a magyar felnőtt népesség tagjai látnak-e valódi esélyt arra, hogy az Orbán Viktor által képviselt politikai irányvonal előbb, vagy utóbb „kivezeti” Magyarországot az EU-ból – részletezte az IDEA.

Fontos, hogy a vizsgálat adatfelvételi időszaka egy nappal a decemberi uniós csúcs megkezdése előtt zárult, így a miniszterelnök nagy visszhangot kiváltó kivonulása a véleményekre még nem lehetett hatással – részletezték friss közleményükben.

Mint írták, 2023 decemberében, még az uniós csúcs előtt, a felnőtt népesség tagjai erősen megosztottak voltak azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány politikája elvezethet-e a EU-ból történő kilépéshez, de összességében

azok voltak többségben, akik szerint erre reális esélye van.

A felnőttek 44 százaléka szerint valós esély van arra, hogy Orbán Viktor politikája a közösségből való kilépést eredményezheti a jövőben, miközben 39 százalék látta úgy, hogy ennek nincsen realitása.

A népesség viszonylag nagy hányada (17 százalék) nem tudott dönteni. Kérdés, hogy az ő véleményük változott-e és ha igen, akkor milyen irányba mozdult el Orbán december 14-i kivonulása után – hívta fel rá a figyelmet az IDEA.

December első felében a 30 évesnél fiatalabbak több mint fele (54 százaléka) úgy látta: az Orbán-kormány politikájának valós eredménye lehet, hogy Magyarország végül kilép majd az Európai Unióból.

Ezt a fajta kimenetet a nők (48 százalék) sokkal inkább reálisnak látják, mint a férfiak (41 százalék), illetve az anyagi helyzetüket rosszabbnak érzékelők is sokkal inkább elképzelhetőnek gondolják, mint azok, akiknek kevesebb anyagi problémával kell szembesülniük – derült ki a felmérés eredményeiből.

A kérdéssel összefüggő vélemények ugyan nem függetlenek a politikai preferenciáktól, de csak a Fidesz-KDNP (23 százalék) és az MSZP (30 százalék) szavazói között vannak kisebbségben azok, akik szerint Orbán politikájában benne van a „Huxit” kockázata – mutattak rá.

A többi párt támogatói között azok alkotnak kisebb-nagyobb többséget, akik szerint a magyar kormány politikája magában hordozza a kilépés lehetőségét, a politikai preferenciáikban bizonytalan felnőttek fele is úgy látja, valódi esély van erre – olvasható ki a felmérés eredményeiből.

Az IDEA Intézet decemberben azt vizsgálta, hogy a magyar felnőtt népesség tagjai látnak-e esélyt arra, hogy Orbán Viktor politikája előbb, vagy utóbb kivezeti Magyarországot az EU-ból. Forrás: IDEA Intézet

Valódi Hírek