Észbontó: Van valami, amiben Parragh László lekörözte Csányi Sándort

Mutatjuk.

A 24.hu járt utána annak, mennyit is kereshet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki öt kamarai cégben is tagja a vezetőtestületnek, de a Mol is szép bevételt hoz neki. A 2023-at biztosan sikeresnek mondhatja, hiszen

éves jövedelme meghaladta a 100 millió forintot.

Ilyen bevételek mellett persze könnyű amellett kardoskodni, hogy szükség van a gazdaság visszaesésére. Igaz, 2023 májusában azt is bevallotta, amikor a pedagógusok béréről kérdezték, hogy

nem szeretné kipróbálni, milyen havi 300 ezer forintból élni.

Ahogy a példa mutatja, erre egyelőre nincs túl sok esélye. A kamara az Orbán-kormány alatt szépen kiterjesztette a maga köré épített céghálózatot, amiből Parraghnak is „csurran-cseppen”.

A fő cég, a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt. 2022-ben 8 milliárd forintos nyereséget produkált. A profitból 1,2 milliárd forint osztalékot szavazott meg magának a cégben fele-fele részben részvényes kamara, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A KAVOSZ azonban nem állt meg a hitelkártyaprogramnál, már öt bejegyzett cége van, a legutóbbi két új társaság a KAVOSZ Szolgáltató Nonprofit Zrt. és a KAVOSZ E-Green Zrt. Parragh mind az öt cég vezető tisztségviselője, amiért természetesen tiszteletdíj is jár.

Bár a pontos számok nem ismertek, a KAVOSZ Zrt. tíz igazgatósági és felügyelőbizottsági tagja összesen 13,46 millió forint tiszteletdíjat kaphat, azaz Parragh havonta 1 millió forint feletti összeget vihet haza.

A kamarai és saját cégek mellett Parragh a MÁV-tól is havi apanázst kap: onnan havonta 1 millió 160 ezer forintot vihet haza.

A legnagyobb bevételt mégis a Mol hozhatja számára, ahonnan évente 19 736 535 forintot és 39 297 600 forintnyi részvényt kap.

Valódi Hírek