Figyelmeztet a szakértő: Nem várt kockázatot rejt az állampapír

Jó erre is felkészülni.

Megírtuk, hogy a kormány tavaly nyáron serényen kotorászni kezdett a lakosság zsebében: a megtakarításainkra fájt a foguk.

Rendeletben határozta meg a kormány, azon belül a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek milyen, a lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó „pénzügyi edukációs” figyelemfelhívásról szóló értesítést kell közzétenniük – derült ki a Magyar Közlöny augusztus 31-i számából.

Rogán Antalék úgy fogalmaztak:

„A jelenlegi inflációs környezetben fontos, hogy a családok megtakarítása megőrizze az értékét. Ennek érdekében a magyar kormány arról döntött, hogy

a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetőségekről.”

Az „edukációnak” meg is lett az eredménye: példa nélküli módon a családok kezében már nagyobb összegben vannak állampapírok, mint bankbetétek: a terelőlépések mintegy 1200 milliárd forintnyi közvetett és közvetlen lakossági állampapír-keresletet generáltak.

Kedden azonban Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban figyelmeztetett:

nem várt kockázatokat jelenthet az állampapír.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jövőbeli kilátásai kapcsán óvatosságra inti a befektetőket. Habár a visszaváltási árfolyam megváltoztatásának valószínűsége jelenleg alacsony, nem zárható ki teljesen, hogy utólag „belenyúlnak” abba.

Különösen azért, mert nem is olyan régen, 2019-ben a PMÁP visszaváltási díja a korábbi 1-ről 2 százalékra emelkedett. Ez pedig komoly bevételkiesést eredményezett azoknál, akik állampapírba fektették a megtakarításaikat.

Valódi Hírek