Súlyos bizonyítványt kapott az Orbán-kormány év végére: Ezt nem fogják kiplakátolni

(El)borzasztó adatok.

Egy magyarnak jellemzően havi nettó 250 ezer forintra lenne szüksége a szűkös, és 350 ezer forintra az átlagos megélhetéshez – derült ki az Egyensúly Intézet negyedévente megjelenő szegénységkutatásából, amelyet a 24.hu ismertetett.

A gondtalannak vélt élethez szükséges összeg tekintetében nem történt változás: 2023 év végén is havi nettó 600 ezer forintra volt szüksége egy átlagos honfitársunknak. Tehát még a KSH által kimutatott átlagfizetés, a – bruttó! – 560 ezer forint sem lenne elég hozzá.

Az Egyensúly Intézet kutatása szerint jelenleg a válaszadók 3 százalékának nincsen semmilyen jövedelme, miközben 47 százalékot tesznek ki, akik nettó negyedmillió forint alatti jövedelemből gazdálkodhatnak havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó – házastársi vagy rokoni támogatás nélkül –

nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges nettó 250 ezer forintos összeget.

A válaszadók további 24 százaléka arról számolt be, hogy nettó 250 ezer feletti, de nettó 350 ezer forint alatti összeget oszthat be havonta.

Tehát a magyarok közel háromnegyedének a jövedelme nem éri el az átlagosnak gondolt életvitelhez szükséges szintet,

a havi nettó 350 000 forintot egyénenként.

A magyar lakosság mindössze 3 százaléka keres havonta nettó 750 000 forint felett.

A magyar társadalom 25 százaléka arról számolt be, hogy nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezésével. További 45 százalékának ugyan problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből.

Honfitársaink 6 százalékának egyáltalán nem, 29 százalékának pedig néha nem lesz rá lehetősége, hogy melegen tartsa az otthonát.

Az adatok alapján az átlagnál jóval kiszolgáltatottabbak az idősebbek, az alacsonyabban iskolázottak és községekben élők: ők jóval nehezebben fogják bírni anyagilag a lakásuk kifűtését.

Az Egyensúly Intézet kutatása alapján a magyar háztartások valamivel optimistábban várják a következő negyedévet a bevételek tekintetében, mint három hónappal ezelőtt.

Valódi Hírek