Dávid Ferenc: Két férfi esete a Hazug Nemzettel

Vélemény.

„A bíróság megállapítja, mely szerint a Mediaworks Hungary Zrt. megsértette Bánó András jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy az általa kiadott magyarnemzet.hu hírportálon, valamint a Magyar Nemzet nyomtatott napilapban 2020. május 02. napján megjelent »Bánó fog felügyelni« című cikkben valótlanul állította azt a tényt, hogy »hamis felvételt mutatott be a köztelevízió Egyenleg című műsorában«,

valamint, hogy: »egy vizsgálat fényt derített a hamisításra«. Azt a valós tényt, hogy: »emiatt Bánó Andrást kirúgták az MTV-ből, majd az MSZP-SZDSZ kormány 1994-es hatalomra kerülésekor vették vissza«, abban a hamis színben tüntette fel, hogy a korábbi munkáltatójához való visszahelyezése politikai alapon történt, holott arra a munkaügyi perben hozott jogerős bírósági ítélet következtében került sor.”

A jogerős végzésen nyugvó helyreigazítást 2023. december 25-én (karácsony első napján) reggel 9 óra 18 perckor tette közzé a Magyar Nemzet az online felületén.

„Barkóczi Balázs, Dobrev Klára árnyékkormányának oktatási és kulturális árnyékminisztere, a párt szóvivője, akit még 2009-ben, egyebek mellett garázdaság miatt ítélt el jogerősen a bíróság. Barkóczi 2006. április 3-án betört egy Isaszegen található ház udvarába, ahol fenyegetett és megvert egy férfit, illetve annak a feleségét.”

(Magyar Nemzet – 2023. február 9.)

A képviselő – nagyon helyesen – nem hagyta annyiban a dolgot, és beperelte a kormányközeli napilapot. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a nyár közepén helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely szerint a Magyar Nemzet nevű kormánypárti lap valótlanul állította, hogy Barkóczi Balázs megvert egy férfit és a feleségét”. Ezért a bíróság jogerős ítéletében helyreigazításra, valamint a perköltség és a fellebbezési illeték megfizetésére kötelezte a lapot.

És akkor láss csodát! A hazugságon kapott – Magyar Nemzetnek nevezett – propagandalap 2023. december 26-án (karácsony másnapján) este 19 óra 52 perckor az online felületén az alábbi helyreigazítást közölte: „Lapunk 2023.február 9-i számában »Botrányhősök a Gyurcsány Ferenc vezette DK elnökségének új tagjai« címmel megjelent cikkében valótlanul állítottuk, hogy Barkóczi Balázs megvert egy férfit és a feleségét”.

Ugye, érzékelik, amit én? Először hitvány módon és alaptalanul megrágalmaztak egy ellenzéki politikust, majd rá 11 hónappal – kizárólag a jogerős bírósági végzés kényszerének következtében – sunyi módon az esti órákban bevallották, hogy egyrészt megtévesztették az olvasókat, másrészt valótlan dolgot állítottak az ifjú képviselőről.

Nem kérnek elnézést,

nem képesek leírni, hogy bocsánat Barkóczi úr: nagyon megbántuk szégyenteljes tettünket!

Két férfi, két teljesen külön eset.

A durva rágalommal a fiatal Barkóczi Balázs közéleti pályáját akarták derékba törni. Célravezetőnek gondolták a „nemzetes svindlerek” (nem újságírók!), hogy egy ambiciózus, oktatási és kulturális kérdésekkel foglalkozó szakpolitikust garázda alaknak tüntessenek fel a közvélemény előtt. Ritka aljas húzás volt, hála Istennek nem jött be!

A Magyar Nemzet teljes kollektívája szégyellheti magát a Barkóczi ellen indított rágalomhadjárat miatt.

Bánó Andrásé más történet. Talán nem sértődik meg a kiváló (Pulitzer-emlékdíjas) újságíró, ha azt írom róla, hogy ő már nem az utánpótláscsapatban játszik. András (aki ma is dolgozik) fantasztikus pályát futott be: sporttal, politikával és kulturális kérdésekkel egyaránt foglalkozott, mindegyikkel rendkívül hozzáértő módon.

Nyilvánvaló, hogy a „nemzetes csibészek” ezt a sikerekben gazdag életutat akarták bemocskolni a leközölt hazug állítással. A jogvégzett Bánó András sem hagyta magát, így aztán most sokak számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy milyen elvek mentén működik a saját nevét is meggyalázó – magát polgári napilapnak és hírportálnak feltüntető – pártkiadvány.

A két történetben – a jogsértésen túl – talán az időzítés a legfelháborítóbb: december 25-ét és december 26-át választani helyreigazítások közlésére

erkölcstelen és gusztustalan!

Azt remélték a médiasvihákok, hogy nem vesszük észre visszataszító sunyiságukat. Azt hitték, úgy tehetnek eleget a bírósági végzéseknek, hogy majd kevesen olvasnak kudarcba fulladt aljas kísérletükről. Ez nem sikerülhet, erről többen gondoskodunk. Holnaptól már mindenki tudni fogja, hogy a Magyar Nemzet miféle sajtó-végtermék. Igen, az, amire gondolnak!

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek