Jön a hidegzuhany: Lesújtó hírt hoztak a nyugdíjasoknak Varga Mihályék

Változott a helyzet.

Nagyon úgy fest, hogy elmaradhat a jövő évi nyugdíjprémium, miután kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint 3,5 százalékos lehet a novemberi GDP-adat. A törvény értelmében pedig a jövő évben csak ennél magasabb növekedésnél köteles a kormány nyugdíjprémiumot fizetni. Az Országos Nyugdíjas Parlament azt javasolta, ha már prémium nem lesz, az erre a célra félretett összegből

az 500 ezer alacsony nyugdíjjal rendelkezőnek juttassanak fejenként 40 ezer forintot.

Az atv.hu beszámolója szerint a januári emeléssel átlagosan havi több, mint 13 ezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj a 2023-as decemberi összegnél. Emlékeztettek, Vitályos Eszter államtitkár kedden jelentette be, hogy a jövő év hat százalékos nyugdíjemeléssel kezdődik majd. Hozzátette, hogy februárban pedig érkezik az emelt összegű 13. havi nyugdíj.

Ugyanakkor

a nyugdíjprémiumot illetően már koránt sem ennyire „kedvezőek” a kilátások.

„Jövő évben, hogyha a gazdaság teljesítménye meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémium kifizetésére kerül sor”

– magyarázta még májusban Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ám úgy tűnik,

a kifizetés elmarad,

ugyanis a Magyar Nemzeti Bank friss jelentésében jelezte, a GDP-adat 2,5, illetve 3,5 százalék körül alakul, ellentétben a kormány által remélt cirka 4 százalékos GDP-növekedéssel.

Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke viszont optimista, úgy látja, van jó megoldás.

„Szerintünk nincs olyan nagy baj, mert a költségvetési törvénybe 20 milliárd forintot erre céltartalékra félreraktak, tehát a pénz formálisan megvan. Ezért, ha nyugdíjprémiumot nem is tudnak fizetni, akkor azt javasoljuk, hogy közel 500 ezer alacsony nyugdíjjal rendelkezőnek 40 ezer forintot fejenként oda kell adni”

– ismertette.

A csatorna megkeresésére a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke viszont hangsúlyozta: a törvény egyértelműen fogalmaz, így csak bízhatnak abban, hogy a növekedés meghaladja majd a 3,5 százalékot, további lépésnek azonban számukra nincs jogalapja.

Megjegyezték, Magyarországon jelenleg több mint 600 ezer nyugdíjas juttatása, még a százezer forintos összeget sem éri el.

Valódi Hírek