Dávid Ferenc: Ahány (kereskedő-) ház, annyi szokás

Vélemény.

Most, hogy elteltek a karácsonyi napok, érdemes összegezni a kiskereskedelmi üzletek december 24-i nyitva- illetve zárvatartási gyakorlatának eredményét. Nézzük a részleteket.

  • Az élelmiszert és napi cikket áruló üzletek közül a Lidl és a PENNY valamennyi boltjának ajtajára lakat került, a SPAR esetében nem volt 100 százalékos a zárvatartás. A multinacionális élelmiszer-kiskereskedelem másik három „nagyja”, az Auchan, az ALDI és a Tesco üzletei délig nyitva tartottak. Tehát fele-fele az arány, ezt aztán mindenki érzelmi és szakmai alapon is megítélheti.
  • A nem élelmiszerprofilú és vendéglátó egységek közül zárva tartottak a Mountex, az OBI, az XXXLutz, a Rossmann, a JYSK, a DIEGO, a Libri, a Deichmann és a McDonald’s üzletei. A Drogerie Markt (DM) üzletei vélhetően nyitva voltak, mint ahogy nem hirdetett zárva tartást a Líra könyvesbolt hálózata sem.
  • A magyar élelmiszerláncok nem kötelezték el magukat már csak azért sem, mert számos boltjuk üzemszerűen egyébként is zárva van a hét utolsó napján, így a december 24-i vasárnap nem igényelt külön intézkedést. A CBA (és Príma), a Reál, valamint a COOP tehát nem hirdetett meg egységes zárva tartást: vélhetően a nagyvárosi egységeik közül számos árult vasárnap is; a zárvatartásban elsősorban a kistelepülési boltok lehettek érintettek. Budapesti (zuglói) konkrét tapasztalatom: a Récsei Centerben működő – a CBA lánchoz tartozó – élelmiszer-áruház vasárnap délelőtt nyitva volt, ahogy az épületben levő üzletek jelentős része is.
  • A Westend Shopping Center hivatalos honlapja szerint „a kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és szórakoztató üzletek, -egységek december 24-én (vasárnap) 10:00 és 14:00 között lesznek nyitva. (…) A vendéglátó egységek és a Cinema City mozi nyitva tartanak, nyitvatartásuk a rendes nyitvatartástól eltérő lehet”. Ez azt jelenti, hogy a 400-nál is több üzletet működtető kereskedőházban – ha korlátozott üzemmódban is – de kinyitott az egységek többsége.
  • Nem sokat tudunk a műszaki cikkeket forgalmazó láncok december 24-i tevékenységéről. Az Euronics és a MediaMarkt konzekvensen „hallgatott” december 24-ről, így aztán feltételezhető, hogy vasárnap délelőtt is kereskedtek.

Nem tértem ki a néhány boltot rendszerbe szervezett kisebb hálózatokra, illetve nincs információm a magántulajdonban lévő – kis alapterületű – üzletek gyakorlatáról.

Gépkocsival közlekedve azt láttam, hogy tarka-barka a kép Budapesten: a nagy forgalmú városrészeken kinyitottak az üzletek, a kevésbé frekventált területeken nem.

A jegyzet végén annyi nagyobb kockázat nélkül rögzíthető, hogy nem volt uniformizált gyakorlat advent negyedik vasárnapján (december 24-én), valamiféle egységességre utaló jel talán csak a nyitva tartó boltok déli, 12 órai zárásának esetében volt tapasztalható.

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek