Katasztrófától tart a világ Putyin szövetségesének dermesztő bejelentése miatt

A reaktor elérte a kritikus állapotát.

Észak-Korea minden valószínűség szerint egy új atomreaktort helyezett üzembe a Jongbjonban működő fő nukleáris komplexumában – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője csütörtökön.

Az illetékes szerint forró víz kilépését észlelték, ami arra utal, hogy

a reaktor elérte a „kritikus állapotát”,

a nukleáris láncreakció önfenntartóvá vált.

Mióta Phenjan 2009-ben kiutasította a NAÜ ellenőreit, a nemzetközi szervezet főként műholdképek segítségével figyeli meg az országot. A Nemzetközi Atomenergia-ügynöksé közvetlen hozzáférés nélkül nem tudja pontosan megállapítani a reaktor készültségi fokát.

A NAÜ közlése szerint október óta erős vízkifolyást észleltek a könnyűvizes reaktor hűtőrendszeréből, ami arra enged következtetni, hogy

folyamatban van a reaktor üzembe helyezése.

Rafael Grossi rendkívül sajnálatosnak nevezte az észak-koreai atomprogram továbbfejlesztését.

A Reuters beszámolójában azt írta, Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint a héten végrehajtott rakétakísérlete azt mutatja, hogy országa nem habozna nukleáris támadást indítani, ha az ellenség stratégiai fegyverekkel provokálja, mivel megfigyelők szerint ilyen erők létrehozására készül. Észak-Korea azt állítja, hogy ellenzi a háborút, nukleáris fegyverei „önvédelemre” szolgálnak, és szükségesek a védelemhez Washington, Dél-Korea és Japán „ellenséges politikájával szemben”.

Az észak-koreai vezető egy tavalyi katonai parádén mondott beszédében kijelentette: nukleáris haderejének az a feladata, hogy elrettentés útján megakadályozza a háborút, és potenciálisan csapásokat hajtson végre mindenki ellen, aki megsérti országa „alapvető érdekeit”.

(MTI / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek