Bödőcs Tibor megszólalt, és sistergő kritikát alkotott az orbáni Magyarországról

Szóba került Demeter Szilárd is és Fábry Sándor is.

Hosszú interjút adott a Magyar Hangnak az ország első számú stand-uposa, Bödőcs Tibor.

„A türk basánk hajtja a magyar nyilvánosságot,

de nem szeretem megnevezni, mert egy kissé elkoptattuk már a nevét”

– mondta a humorista, majd így folytatta:

„A műsoraimban is alig esik róla szó, persze kihagyni sem lehet teljesen, hiszen ő dönt mindenről. De nem szeretnék olyan túlzásokba esni, mint a kritikus média egy része sajnos, ahol lelkesen misztifikálják a miniszterelnököt. Ironikusan, idézőjelbe téve, kigúnyolva, persze, de mégiscsak a nevét szajkózzák folyamatosan.

Bármit csinál, abból azonnal hír vagy mém lesz.

Nem szerencsés, ha újságírók teljes állásban mitizálják a basát, szelektálni kellene, és csak akkor kritizálni, ha annak valóban van tétje.”

A humorista szerint, miközben a hatalom gőgösen magyarkodik, elsorvasztja a kultúrát.

„Mi ebben a nemzeti? Pedig az lenne az igazi nemzeti politika, ha a tehetségeket karolnák fel, és nem azokat, akik behódolnak nekik.

Pintér Bélánál kreatívabban, autentikusabban senki nem használja a magyar népi kultúrát, népzenét, és neki kell kalapoznia?”

– fogalmaz Bödőcs Tibor.

A kereszténység politikai felhasználásáról azt mondta: humoristaként éppen a képmutatás az egyik fő kutatási területe, Magyarország pedig aranybánya ilyen szempontból.

„Úgy hallottam, Jézus országa nem e világból való, akkor talán az egyháznak is kevésbé kéne közel kerülnie az e világi hatalmakhoz.

Ha Jézus visszatérne, az Origo kiválóan le tudná járatni.”

A Bödőcsbe korábban beleálló Demeter Szilárdot a humorista egy egyszerű kommentelőnek nevezi, aki véletlenül felszaladt a színpadra a produkció helyére, márpedig szerinte kommentelőkkel nem kell foglalkozni. Egy dedikált példányt azért küldött a PIM főigazgatójának az új, Prímszámok hóesésben című könyvéből, amire válaszul Demeter is postázta neki a saját kötetét.

Szóba kerül Fábry Sándor is, aki Bödőcs előző, Mulat a Manézs című könyvét úgy kommentálta: olyan, mint egy Boeing, amit töltenek, töltenek kerozinnal, de sosem száll fel. Bödőcs szerint viszont pont ezt akarta ábrázolni, mert ebben élünk:

„töltik Magyarországot kerozinnal, de képtelen felszállni.”

Az új argentin elnök is a regénye főhőse, Luigi köpönyegéből bújt elő a humorista szerint:

„Még nem mélyedtem el az életművében, de amit eddig láttam, ígéretesnek tűnik. Láncfűrésszel politizál: oktatás, egészségügy, kultúra? Levágni. Bár végül is nálunk is ez volt, csak nem ennyire látványosan.

Oktatás, egészségügy? Megkapja P. Sándor!

Itthon is megy a fűrész, csak azt mondják róla, hogy körömolló.”

Bödőcs szerint az lenne az igazi nemzeti politika, ha a rendszernek behódolók helyett a tehetségeket karolnák fel, Jocky TV helyett pedig egy Tarr Béla TV-t javasol.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek