Vége a dalnak: Váratlanul megbukott Matolcsy György ellensége

Hivatalos.

A Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlésén Virág Barnabást, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét választották meg a BÉT új elnökének, akinek irányítása alatt „folytatódni fog a tőzsde piacfejlesztési stratégiájának a végrehajtása”. A vezérigazgatói posztot a továbbiakban is Végh Richárd tölti be.

Virág Barnabás dr. Patai Mihályt váltotta elnöki tisztségében, aki 2019. és 2023. között eredményesen teljesítette a kinevezése célját képező, a BÉT nyilvánosan működő részvénytársasággá válását és tőzsdei bevezetését magában foglaló stratégiát – írta a piacésprofit.hu.

A BÉT új elnökét, Virág Barnabást 2020. június 22-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének. Alelnöki megbízatását megelőzően az MNB monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója, 2013 és 2015 között pedig az MNB közgazdasági elemzésekért felelős igazgatója volt. 2017-ben Popovics Sándor díjban részesült – írták.

Mint írtuk, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének szavaira kedden ismét gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben. Virág Barnabás keddi sajtótájékoztatóján elárulta, hogy 100 bázispontos kamatcsökkentést is végrehajtott az MNB. A nyilatkozatot követően a forint árfolyama újra zuhanni kezdett, csütörtök reggelre már 383,98 forintra gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

Beszámoltunk róla, hogy még 2022-ben Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kiadta a rendeletet, amely szabályozza, hogy ki helyettesítheti őt. A Magyar Közlönyben ekkor megjelent rendelet szerint az MNB elnökét Virág Barnabás alelnök, az ő távollétében Patai Mihály alelnök, az ő távollétében Kandrács Csaba alelnök helyettesíti.

A Portfolio szeptemberben írt arról, hogy személyes ellentét alakult ki Matolcsy György jegybankelnök és Patai Mihály között, akit

egyik legfontosabb bizalmi embereként tartottak számon.

Már akkor jelezték, hogy a feszültség az MNB-n belül a szervezeti és működési szabályzat átdolgozásában is megmutatkozott, ugyanis a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke alól már több fontos területet is kiszerveztek, és jogköreitől is megfosztották.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/19/alig-ejtette-ki-a-szot-a-szajan-matolcsy-helyettese-azonnal-zuhanorepulesbe-kezdett-a-forint

Valódi Hírek