Tönkretehetik a karácsonyod a csalók: Ha nem leszel résen, nagyon pórul járhatsz!

Óvatosan a kattintásokkal.

Itt a karácsonyi ajándékvásárlási időszak, amely egyre több ember esetében az online megrendelésekben mutatkozik meg. Épp ezért a csalók különösen szeretik az ünnepi időszakot, mert lehetőséget biztosít számukra arra, hogy könnyebben átverjék a gyanútlan áldozataikat.

Most éppen csomagküldőnek adják ki magukat.

A naphire.hu írta meg egy angol újságíró, Dave Snelling történetét, aki miután online rendelt, kapott egy e-mailt az UPS futárcégtől, amely azt állította, hogy az általa leadott megrendelés késik.

Az újságíró gondolkodás nélkül megnyitotta a levelet, amelyben már azt írták, hogy a csomagot a tervek szerint még aznap kézbesítik, az UPS-nek már csak arra van szüksége, hogy ellenőrizze a megrendelő a csomagot. A beszámoló szerint az e-mailben az UPS teljes márkajelzése szerepelt, és a csomagról még egy fotót is csatoltak.

„Az egész nagyon hitelesnek tűnt. Szerencsére évek óta írok a csalásokról, és közelebbről megvizsgálva a levelet azonnal megszólaltak a vészharangok”

– írta.

Gyanús volt számára, hogy a teljes nevét sehol nem tüntették fel az e-mailben, ráadásul több olyan árulkodó szavakat és felkiáltójeleket is –, például „kattintson ide!!, még ma!!” tartalmazott a levél, amit az igazi cégek egész biztosan nem írnának.

Újságíróként győzött nála a szakmai kíváncsiság, így annak ellenére, hogy

tudta, átverésről van szó, mégis továbbkattintott.

Hamarosan megjelent egy hivatalosnak tűnő webhely, amelyben arra kérték, hogy erősítse meg újra a szállítási dátumot, és fizessen érte. Az újságíró figyelmeztetett: ezen a ponton kapják meg a csalók a személyes adatokat, például a nevet, címet, születési dátumot és hitelkártyaadatokat, amelyeket ezután felhasználhatnak arra, hogy például pénzt vegyenek le róla, vagy online vásárolgassanak engedély nélkül.

És mielőtt legyintenénk, hogy ez Anglia: ne tegyük!

Ez a csalási módszer Magyarországon is terjed,

mint ahogy ezt az alábbi sms is bizonyítja, amit kollégánk kapott:

Valódi Hírek