Néhány fontos információ a női intimhigiéniáról

A női nemi szervek és a környező bőrfelület egy rendkívül érzékeny terület, ahogy a téma is az volt még nemrégiben. Ma már beszélhetünk a hüvelygombáról társaságban is, legalábbis a TV reklámok szerint. Ha beszélünk róla, ha nem, a női nemi szervek védelme nagyon fontos, ezért az ápolására oda kell figyelnie minden nőnek.

A haj, a körmök, a bőr gondozása is fontos, de nemcsak azért, mert az látszik is. Ugyanúgy nagy jelentősége van a nemi szervek egészségének is, vagy talán még ezeknél is nagyobb. Hogyan tartható ez a szenzitív terület tisztán, ápoltan és egészségesen? A Patikatt.hu intimhigiéniai termékei segítségünkre lehetnek.

Alapvető szabályok az intimhigiéniában

A hüvelyflórában jótékony baktériumok találhatók, amelyek savas környezetet alakítanak ki, ami pedig véd a kórokozók ellen. Emiatt elegendő naponta megtisztítani a külső nemi szerveket savas kémhatású intim tisztálkodószerrel.

Ha néhány szabályt betartunk, már sokat tettünk az intimhigiénia érdekében. Ne üljünk le nyilvános WC ülőkéjére, kerüljük a műszálas fehérneműket. A természetes anyagokból készült fehérneműk a legmegfelelőbbek.

Fontos az is, hogy a törölközőnk is természetes anyagú legyen, a vizes fürdőruhát pedig mihamarabb cseréljük le. A nedvesség kedvez a gombák elszaporodásának. A betéteket, tamponokat mindig az előírásnak megfelelően használjuk. Ennyi elegendő, nem kell túlzásokba sem esni, mert a mértéktelen tisztálkodás is a probléma forrása lehet.

Milyen esetekben változik meg a hüvelyflóra természetes állapota?

Vannak olyan tényezők, amelyek felboríthatják a hüvelyflóra természetes egyensúlyát. A kisebb mértékű változások általában nem jelentenek problémát, de nézzük, melyek azok amik már gondot okozhatnak, felboríthatják az egyensúlyt:

  • A szexuális élet
  • A hüvelyszárazság, ami elsősorban a változókor után fordul elő
  • Különböző immungyengeséggel járó állapotok, betegségek, mint a stressz, bélbetegségek, műtétek, kemoterápia, sugárkezelés
  • Hormonális változások, amelyeket okozhat a terhesség, a változókor, vagy fogamzásgátló tabletták szedése is
  • Cukorbetegség
  • Stressz, pszichés zavarok
  • Nem megfelelő tamponhasználat
  • Helytelen táplálkozási szokások
  • Antibiotikumok szedése
  • Szexuális partnerek gyakori váltogatása
  • Nem megfelelő intimhigiéniás szokások

A menstruációs ciklus alatt is megváltozhat a hüvelyflóra összetétele, de ez egészséges állapotban nem okoz problémát.

Ha baj van, forduljunk orvoshoz!

Kerüljük a lúgos kémhatású szappanok tisztálkodószerek rendszeres alkalmazását is. A hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítását célzó irrigáló oldatok használatát se vigyük túlzásba, mert pont ellenkező hatást válthat ki.

Ha betartjuk az alapvető intim higiéniás szabályokat, azzal csökkenthető a fertőzések, a betegségek kialakulásának kockázata. Azonban számos egyéb tényező is okozhat hüvelyfertőzést, vagy akár súlyosabb betegséget is, ezért a tünetek észlelésekor minden esetben mihamarabb szükséges nőgyógyászt felkeresni.